Dette skal du huske, hvis du benytter dig af en corona-klausul

Som konsekvens af corona-situationen har vi oplevet en stigning i brugen af corona-klausuler, og for rigtig mange selvstændige kan dette føles som et sikkerhedsnet i en tid, der er præget af stor usikkerhed. Men det kan omvendt også udgøre en risiko, hvis betingelserne ikke er på plads.

16. september 2020

Det skal du huske, hvis du benytter dig af en corona-klausul

En corona-klausul dækker over en fællesbetegnelse for klausuler eller aftalevilkår, hvor en part – fx hvis der sker én eller flere forudbestemte begivenheder, kan frigøres fra en aftalt forpligtelse. Dette kunne være betaling for allerede bestilte, men ikke leverede varer.

Corona som force majeure
Du kender måske allerede princippet fra force majeure-klausuler, som indgår i mange forretningsaftaler Denne form for klausul indeholder forhold som fx jordskælv, krig, vulkanudbrud og lignende, og grundlæggende gælder det, at det er et krav, at force majeure-begivenheden i den konkrete sammenhæng gør det umuligt at opfylde aftalen umulig – eller tæt på umulig.

Derfor har der også været usikkerhed om, hvorvidt en force majeure-klausul kan påberåbes under den nuværende Covid-19 pandemi, hvis ikke bestemmelsen indeholder sygdom eller pandemi i opremsningen.

For at undgå fremtidige usikkerheder har vi derfor også set en stigning i anvendelsen af reelle corona-klausuler blandt flere selvstændige. Det giver også mening, da fordelen ved en corona-klausul er, at I på forhånd har aftalt vikårerne, hvis der skulle opstå en corona-relateret situation, hvor du eller din aftalepart ikke kan levere som aftalt. Fx som vi så i forbindelse med corona-pandemien og regeringens nedlukningen af samfundet i marts 2020.

Husk en tydelig afgrænsning
Corona-klausuler kan derfor være et meget værdifuldt redskab i aftalen. Men generelt er udfordringen, at disse klausuler mange gange er designet til at friholde hovedaktøren for økonomiske tab, som så i stedet rammer de underliggende interessenter, fx underleverandører.

Det er derfor vigtigt, at du afgrænser, hvilke begivenheder der giver ret til at påberåbe sig klausulen, og hvor du dermed vil være ansvarsfri ved manglende opfyldelse af aftalen. Hvis ikke I klart afgrænser klausulen, vil I reelt have mulighed for at undlade at opfylde jeres forpligtelser under aftalen, selvom den konkrete corona-relaterede situation ikke gjorde levering umulig.

Du bør derfor også sikre dig, at der er et udløbstidspunkt for klausulen, som fx at klausulen ikke længere kan gøre sig gældende, når der kun er 1–2 uger til tidspunktet for aftalens opfyldelse.

Idet corona-klausuler kan forekomme i mange afskygninger og med meget forskellige vilkår, er det vigtigt, at du inden underskrift sørger for, at klausulerne ikke er særligt bebyrdende for dig. Og hvis du selv ønsker at gøre brug af klausulerne i egne aftaler, skal du sikre, at de er udformet således, at de reelt virker efter hensigten. Har du brug for rådgivning omkring corona-klausul, så kontakt os endelig.