Juridisk ekspert: Sådan sørger vi for medlemmerne, der ikke kan få hjælp gennem hjælpepakkerne

Særligt under corona-krisen er der et stort behov for afklaring af regler og bestemmelser hos medlemmerne. Desværre er det dog ikke alle medlemmer, der kan få den hjælp fra staten, som de håber på, men hos Virksom bliver problemstillingerne ikke glemt.

19. maj 2020

Maja Much er advokat hos Virksom, og hun hjælper dagligt medlemmerne med sparring og juridisk rådgivning og fortæller: 

- Juristerne i Virksom får selvfølgelig utrolig mange henvendelser omkring regeringens hjælpepakker i disse dage. Heldigvis kan vi hjælpe rigtig mange medlemmer videre med råd til ansøgning og kompensation til deres virksomhed, men desværre taler vi også med medlemmer som ikke kan finde hjælp i de eksisterende pakker. 

Virksoms medlemmer repræsenterer en meget bred vifte af forskellige brancher og arbejdsformer, og en del har et arbejdsliv, som er sammensat af flere jobtyper og indtægtsformer. Det betyder også, at nogle medlemmer rammer helt ved siden af de eksisterende pakker og ikke har mulighed for at søge dækning. Maja Much fortsætter:

- Det er frustrerende, når vi møder medlemmer, som tydeligvis er hårdt ramt på deres indkomst grundet corona-krisen, men som ikke kan få hjælp til deres situation.

Viden bliver sendt videre til politiske aktører
Følelsen af at stå alene er kendetegnende for mange selvstændige netop nu, og det kan være svært at få at vide, at man desværre falder imellem to stole, men for Maja Munch er det vigtigt at påpege over for medlemmerne, at det bestemt nytter at fortælle om deres udfordringer og problemstillinger:

- Selvom vi ikke konkret kan hjælpe, når vi har dem i telefonen, er vi rigtig glade for at få viden om de medlemmer og deres forskellige udfordringer, som af forskellige grunde falder ved siden af de eksisterende hjælpepakker. Det betyder, at vi kan viderebringe dette til vores politiske afdeling, så vores kolleger her kan bruge det i deres arbejde med at få politikerne til at indrette lovgivningen mere hensigtsmæssigt for vores medlemmer. 

Og i afdelingen for Politik & Presse er der under hele corona-krisen blevet arbejdet hårdt for, at de selvstændige og de små virksomheder skulle kunne få så meget hjælp som muligt. Blandt andet på baggrund af de input, som er kommet fra medlemmerne.

- Vi har blandt andet argumenteret for højere kompensation, lavere indtægtsgrænse for at få del i hjælpepakkerne, at freelancere med blandet A- og B-indkomst også skulle kunne få del i pakkerne – for bare at nævne nogle punkter. I øjeblikket argumenterer vi stærkt for at få støtteordningerne forlænget til efter 8. juli, siger Niklas Praefke, der er cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation (LH).

Han uddyber, at LH som politisk organisation arbejder på flere niveauer:

- Dels henvender vi os direkte til politikere og beslutningstagere, og dels argumenterer vi gennem udtalelser og indlæg i medierne. Det er naturligvis ikke alt, vi arbejder for, som bliver vedtaget, men heldigvis er mange af de krav og ønsker, vi har rejst på vegne af Virksom-medlemmerne, blevet imødekommet. Men det kan vi selvfølgelig ikke tage hele æren for. Vi har heldigvis også mødt stor forståelse for de selvstændiges situation, så vi har stået stærkt, siger Niklas Praefke.

Læs mere om Virksoms politiske arbejde her

Få svar på de mest almindelige spørgsmål i vores Q&A