Nye barselsregler vedtaget: Vi forklarer dem forfra

Folketinget har vedtaget en ny barselsmodel, som sikrer 11 ugers øremærket barsel til begge forældre. Vi folder de nye regler ud.

21. marts 2022

Forælder på barsel

Står du over for en familieforøgelse? Eller har planer om det? Så skulle du måske læse med her.

Hvis dit eller din medarbejders barn fødes den 2. august 2022 eller senere, vil jeres barsel være underlagt de nye regler. Det ligger fast, efter at Folketinget den 2. marts 2022 vedtog en ny barselslov.

Barselsloven implementerer et EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at øremærke minimum to måneders barsel til hver forælder. Direktivet skal fremme ligestilling mellem kvinder og mænd i hele EU.

I efteråret fremlagde Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) deres fælles forslag til, hvordan en model med øremærket barsel konkret kunne se ud i en dansk kontekst. Og det er det forslag, der nu er blevet politisk vedtaget på Christiansborg.

Her følger en gennemgang af de nye barsels- og orlovsregler, der modsat den nuværende ordning i sit udgangspunkt stiller forældrene lige.

Hvem har ret til hvad i den nye barselslov?

I dag har forældrene til sammen ret til at holde orlov i 84 uger, hvoraf de kan modtage barselsdagpenge i 52 af ugerne. Sådan vil det fortsat være.

Lovændringen handler udelukkende om 48 ud af de 52 uger, hvor forældrene tilsammen har ret til barselsdagpenge - de fire sidste uger er fortsat øremærket moren til brug før forventet fødselstidspunkt.

Med den nuværende barselsordning er 14 af de 48 uger øremærket kvinden, mens to uger er øremærket faren/medmoren i forbindelse med fødslen. De sidste 32 uger med ret til barselsdagpenge kan forældrene dele imellem sig, som de har lyst til.

I den nye barselslov er de 48 uger som udgangspunkt delt ligeligt mellem mor og far/medmoren. Hver forældre vil således kunne afholde 24 ugers orlov med barselsdagpenge.

11 af de 24 uger er øremærket og kan derfor ikke overføres til den anden forælder. Tidligere var det alene 2 uger, der var øremærket. Det er således 9 uger mere, der er blevet øremærket med den nye ordning. De 11 øremærkede uger bortfalder, hvis den enkelte forælder ikke ønsker eller har mulighed for at afholde dem. To af de 11 øremærkede uger skal holdes i forbindelse med fødslen. De resterende ni ugers øremærket barsel skal holdes, inden barnet fylder ét år.

De sidste 13 af de 24 uger er ikke øremærkede og kan således overføres til den anden forælder.

Vil den øremærkede barsel gælde for alle?

Nej, de øremærkede barselsuger gælder kun for lønmodtagere. Hvis du er selvstændig, ledig eller studerende, kan du vælge at overdrage op til 22 uger (9+13 uger) til den anden forælder. Altså de 22 uger, du har ret til at holde ud over de to uger, som du har til rådighed i forbindelse med fødslen.

Med den nuværende barselsordning bliver du betragtet som lønmodtager i forhold til barselsloven, hvis du er ansat i eget ApS eller A/S – også selvom du ejer 100 procent af selskabet. Hvis du derimod er ansat i din egen enkeltmandsvirksomhed, anses du for at være selvstændig.

Med de nye regler åbnes op for en bredere definition af selvstændige i barselsloven, således at du også kan blive anset for selvstændig i lovens forstand, selvom du er ansat i eget ApS eller A/S. Reglerne om definitionen på selvstændige er endnu ikke fastsat, men ud fra lovbemærkningerne til den nye lov tyder det på, at du kan blive anset for selvstændig, såfremt du ejer mere end 50 procent af det ApS eller A/S, som du er ansat og arbejder i. De nærmere regler forventes fastsat inden den nye ordning træder i kraft 2. august 2022.

Hvad gælder, hvis der kun er én forælder?

Familier, hvor der kun er én forælder, har ret til samme orlov som i dag – 46 uger efter fødslen. Det gælder uanset om forælderen er lønmodtager, selvstændig, ledig eller studerende.

Som noget nyt sidestilles solofædre og solomødres orlovsperiode, så begge får ret til at holde op til 46 ugers orlov. 

Derudover får soloforældre fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem, for eksempel bedsteforældre. Det er endnu ikke besluttet, hvor mange uger af orloven, der kan overdrages til et nærtstående familiemedlem.

Hvad gælder for LGBT+-familier?

LGBT+-familier får fra den 1. januar 2024 mulighed for, at barnets to retlige forældre kan dele den overførbare orlov med op til to såkaldte sociale forældre. Det kan være en ægtefælle eller samlevende såvel som en kendt donor med en forældrelignende relation til barnet og denne donors ægtefælde eller samlever. 

Det vil sige, at den nye orlovsmodel giver mulighed for at fordele den overførbare orlov mellem op til fire forældre.

En social forælder kan kun få orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overføre noget af eller hele sin overførbare orlov.

Sociale forældre, der får overført orlov fra retlige forældre, skal opfylde de almindelige krav i barselsloven for at få ret til barselsdagpenge.

Hvor meget orlov kan gemmes til senere, og hvornår kan orloven senest afholdes?

Efter de gældende regler (som fortsat vil gælde for børn født tidligere end den 2. august 2022) var det muligt for den ene af forældrene at kræve at mellem 8 og 13 uger af forældreorloven blev udskudt til afholdelse inden barnet var fyldt 9 år. Efter de nye regler kan begge forældrene hver især nu kræve at 5 uger bliver udskudt til afholdelse inden barnet fylder 9 år. 

Derudover kunne op til 32 ugers forældreorlov udskydes afholdelse inden barnet fylder 9 år - for lønmodtagere efter aftale med arbejdsgiveren og for selvstændige efter eget valg.

Efter de nye regler skal de ni øremærkede uger afholdes, inden barnet fylder et år. Det betyder, at øvrige uger (altså 13 uger, eller 13 + 13 uger, hvis du har fået overdraget 13 uger fra den anden forældre) som udgangspunkt kan gemmes og afholdes, indtil barnet fylder 9 år.

Hvad med økonomien under barsel?

Reglerne er uændrede – dog således at retten til at modtage barselsdagpenge fortsat er knyttet til retten til at afholde fravær i forbindelse med graviditet og barsel. Øremærkningen af de 11 ugers barselsorlov betyder altså, at såfremt den ene forælder ikke afholder sine 11 ugers forældreorlov, så vil familien gå glip af barselsdagpenge for disse uger.

Læs mere om dine rettigheder som selvstændig på barsel

Læs mere om dine medarbejderes rettigheder under barsel