Mit Virksom

Trist sommer for de selvstændige

Udsigt til trist sommer for de selvstændige

Mange selvstændige risikerer at måtte lukke inden Danmark igen åbner, fordi hjælpepakkerne ikke er forlænget til samme dato som kompensationsordningen til lønmodtagere

Af cheføkonom Niklas Praefke, Ledernes Hovedorganisation.
Bragt i Jyllands-Posten 17. juni 2020

Det er klogt af politikerne at forlænge den såkaldte lønkompensationsordning til udgangen af august. Nogle virksomheder har desværre brug for at blive hjulpet gennem sommeren med støtte til at lønne hjemsendte ansatte. Men hvad med de selvstændige? Ja, de er desværre blevet glemt. Hjælpepakkerne til dem er ikke blevet forlænget, og mange risikerer derfor konkurs, når støtteordningen udløber.

Det er ikke kun ulykkeligt for de mennesker, som må se deres livsdrøm blive smadret og deres økonomi lagt i ruiner. Det er også dyrt for de mennesker, der har deres indtægt fra de små virksomheder, enten som ansatte eller som leverandører. Og for de lokalsamfund, som risikerer at miste frisører, bagere og blomsterhandlere.

Godt fire ud af ti selvstændige står i risiko for at må lukke deres virksomhed, hvis ikke hjælpepakkerne forlænges, viser en spørgeundersøgelse blandt de selvstændige medlemmer hos Virksom i Ledernes Hovedorganisation. Det er skræmmende tal.

Hvis ikke, vi passer meget på, risikerer vi at miste titusinder af små virksomheder hen over sommeren. Hvis politikerne omvendt forlænger hjælpepakkerne frem til september, når hverdagen forhåbentligt er mere tilbage, vil mange af dem være i stand til at klare sig igennem krisen.

Hvis vi omvendt ikke forlænger hjælpepakkerne, risikerer vi, at måneders støtte vil være spildt, fordi mange virksomheder, der har modtaget støtte under krisen, alligevel må lukke.
Naturligvis bør hverken små eller store virksomheder leve på offentlig støtte i længere tid. Men de selvstændige, som får del i hjælpepakkerne, har vist deres værd, inden krisen ramte. Ingen får nemlig del i hjælpepakkerne uden at kunne dokumentere, at kunderne og omsætningen ville have været der, hvis ikke det havde været for coronakrisen.

Vi risikerer med andre ord, at sunde virksomheder, der ville kunne klare sig i en normal hverdag, må lukke, inden Danmark åbner.