Nyheder

Fri i julen?

11. november 2019

Planlægger du at holde lukket omkring jul og nytår? Ligesom de senere år kan du se her, hvad du skal være opmærksom på.

Jul - Virksom

Selvom kalenderen kun siger november, er det alligevel en god idé at tænke i planlægning omkring jul og nytår i din virksomhed – særligt, hvis du har ansatte. For hvordan er det nu, hvis du gerne vil holde helt lukket mellem jul og nytår? Og hvis du har åbent – hvornår er det så, medarbejderne har krav på at holde fri? Det kan du blive klogere på her.

Hvilke dage er helligdage – og hvilke er ikke?
I løbet af et helt kalenderår er følgende dage helligdage:  

 • Nytårsdag
 • Skærtorsdag 
 • Langfredag
 • 2. påskedag 
 • Kristi Himmelfartsdag 
 • Store bededag
 • 2. Pinsedag  
 • 1. og 2. juledag

 
På de ovennævnte dage skal medarbejdere, der er omfattet af ferieloven, som det helt klare udgangspunkt have fri med løn.

Følgende dage er derimod ikke helligdage ifølge ferieloven:  

 • Den 1. maj 
 • Grundlovsdag 
 • Den 24. og den 31. december

 
Juleaftensdag og nytårsaftensdag er således i princippet ganske almindelige arbejdsdage efter ferielovens bestemmelse, så du har som arbejdsgiver ikke pligt til at give dine medarbejdere fri med løn juleaften og nytårsaften. Det er dog ret normalt, at medarbejderne har fri på disse dage uden at blive trukket i løn.

Husk at varsle dine medarbejdere
Hvis din virksomhed holder ferielukket over jul og nytår, eller hvis du ønsker, at nogle af dine medarbejdere skal holde ferie mellem jul og nytår, så skal du være opmærksom på ferielovens regler for varsling af ferie.

Når det gælder sommerferien (som i ferieloven bliver kaldt ”hovedferien”), skal du som arbejdsgiver varsle ferien tre måneder før, din medarbejder skal holde sin ferie. Al anden ferie (det der kaldes ”restferie” i ferieloven) – og altså herunder juleferie – skal varsles med en måneds varsel. Det betyder helt konkret, at du skal sørge for at varsle de medarbejdere, som du ønsker skal holde juleferie, senest i uge 46 i år.

Holder din virksomhed eksempelvis helt lukket mellem jul og nytår, skal du melde ud, at medarbejderne skal holde ferie de dage, der ikke er helligdage/aftalte fridage. Varslingen kan både ske skriftligt og mundtligt, men vi anbefaler, at du altid varsler ferie skriftligt – hvis nu der skulle opstå tvivl eller uenighed.

Husk kunder og partnere
Når juleferien nærmer sig, er det en god idé at fortælle dine kunder og samarbejdspartnere om din virksomhed holder lukket, så ingen går forgæves. Det kan være, du holder helt eller delvist ferielukket, eller det kan være, du kan få nogen til at afløse dig. Under alle omstændigheder er det god service, at du melder ud, når du er væk. Det kan være på hjemmesiden, sociale medier, i nyhedsbreve, eller du kan benytte lejligheden til at sende et julekort.

Læs mere om ferie
Eller ring til os på telefonnummer: 3283 0110, hvis du har spørgsmål.

Hjælp og svar - her og nu

Ledelsesrådgivning