Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Nye tal: Hver tiende ung er klar til at blive selvstændig

28. november 2016

Blandt Danmarks unge i alderen 18-30 år, er det en ud af ti, der drømmer om en karriere som selvstændig. Det viser en ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation, der er baseret på svar fra 1.012 unge.

Ledelsesrådgiver hos Virksom Michael Uhrenholt synes, at det er positivt, at hver tiende af de unge har mod på at kaste sig ud i at drive selvstændig virksomhed. Han peger på, at de unge søger en form for frihed i deres arbejdsliv.

- Det betyder noget for de unge at være herre i eget hus. De vil ikke være underlagt alt for faste rammer, men i højere grad bestemme selv. De er ikke bange for at arbejde hårdt, men de vil selv styre deres tid og arbejdsopgaver, siger Michael Uhrenholt.

Han ser de unges lyst til at blive selvstændige som en del af en større tendens.

- Nogle af vores andre undersøgelser viser, at medarbejdere i dag kun er ansat i virksomheder i kort tid og ofte søger nye udfordringer. Det gælder især de unge. De forfølger flere muligheder, og en stor del af dem vil sandsynligvis få et arbejdsliv, hvor de i nogle perioder er selvstændige og i andre perioder er fastansatte, siger Michael Uhrenholt.

Han forklarer, at arbejdsmarkedet generelt har ændret sig, og at flere og flere i dag ansættes på projektbasis eller som freelancere. Derfor kan mange unge etablere sig som selvstændige og udbyde deres kompetencer på konsulentbasis.

- Rigtig mange selvstændige leverer services og har ikke brug for et stort produktionsapparat. Det betyder, at du i dag ikke behøver en stor startkapital for at komme i gang, siger Michael Uhrenholt.

Flere mænd end kvinder vil være selvstændige

Undersøgelsen viser også, at lidt flere mænd end kvinder går med en selvstændig i maven. Mens 13 procent af de unge mænd svarer, at de helt sikkert vil være selvstændige, er det kun seks procent af de unge kvinder, som deler drømmen.

- Mænd er hverken klogere eller dygtigere end kvinder, men de er måske lidt mere opportunistiske. Kvinder tænker længere frem og ser barrierene før mænd, for eksempel at der jo også er en del økonomisk usikkerhed forbundet med at være selvstændig, siger Michael Uhrenholt. 

Undersøgelsen viser også, at børn af selvstændige ikke er blevet afskrækket fra selv at blive det – tværtimod. Blandt unge, som har en forælder, der er selvstændig, har 11 procent mod på selv at blive selvstændige.

- Det viser, at sporene ikke skræmmer. Mange unge bliver nok inspireret til en karriere som selvstændig gennem forældrene. Men jeg tror også en del af inspirationen til at blive selvstændig kommer fra medierne. Nyhedsmedierne er fulde af portrætter af unge, succesfulde iværksættere, der fungerer som rollemodeller for andre unge, siger Michael Uhrenholt.

 

Personlig rådgivning

Rådgivning
Opstart
Kunne du bruge siden? Nej Ja

Fortæl os din mening
Vi har brug for dit input, så vi hele tiden kan gøre siden bedre for dig.

Spørgsmål besvares dog ikke.
Kontakt os

Send

Tak for din feedback