Nyheder

Skab de bedste rammer for din ferie

27. maj 2019

For rigtig mange danskere står sommerferien for døren. Det kan være noget af en udfordring, når man er selvstændig. Her giver vi dig gode råd til din ferie – brug dem, når det er din tur til at holde fri.

Din ferie

Måske oplever du, at det kan være svært at skrue ned og at slappe af med god samvittighed både op til og under din ferie? Måske har du svært ved at holde lukket i en periode af hensyn til kunderne og økonomien, og måske vil du egentlig helst arbejde hele tiden?

På den anden side er det vigtigt at holde noget ferie for at få ny energi, nyde livet og lade sig inspirere. Kan det ikke lade sig gøre i den traditionelle ferieperiode, kan det lade sig gøre på et andet tidspunkt, men det kræver planlægning.

Det vigtigste – og også nogle gange det vanskeligste – er at stoppe op og køre i ”pit stop”. Men du har brug for det: At få fyldt tanken op med benzin, skiftet dæk, vasket forruden, holdt en mental pause, hvor hjernen får restitueret, så du er frisk til igen at køre ud på banen og give den en skalle.

Det hjælper ikke kun at fylde tanken halvt op, kun at skifte fordækkene og springe forrudevasken over – det giver bagslag. Her får du derfor vores gode råd til at få en god ferie.
 

Fem gode råd til ferien

Find et feriemønster, der passer dig

Vi har alle sammen brug for at holde ferie. Men det er forskelligt, hvordan, hvornår og hvor længe ad gangen, vi gør det.  Tænk over, hvordan det bedste feriemønster er for dig (og din familie).

Måske er sommeren din højsæson, hvor du ikke kan holde fri? Men hvornår passer det så bedst at lægge eksempelvis et par uger eller tre i træk, så du kan få koblet helt af?

For selvom det kræver planlægning, og det kan være svært at lægge arbejdet bag sig i ferien, er det nødvendigt at holde noget fri mindst én gang om året for at kunne yde en klar og fokuseret indsats i hverdagen. Det betaler sig på den lange bane.

Fortæl kunderne, når du holder ferie

Når ferien nærmer sig, er det en god idé at fortælle kunder og samarbejdspartnere, at du går på ferie, så ingen går forgæves. Alt afhængig af, hvilken type virksomhed og hvilke kunder, du har, kan der være forskellige løsninger.

Det kan være, du holder helt ferielukket, eller det kan være, du kan få nogen til at afløse dig. Under alle omstændigheder er det god service, at du melder ud, når du er væk. Det kan være på hjemmesiden, sociale medier, i nyhedsbreve, eller du kan eventuelt ringe dine kunder op og lave aftaler med dem, inden du går på ferie, så du har aftaler i kalenderen, når du kommer tilbage fra ferie. Husk at sætte autosvar på din mail, så kunderne ved, du er væk, og hvornår de kan forvente at høre fra dig. Tilføj link til din hjemmeside og evt. sociale medier i dit autosvar, så kunderne selv kan søge viden.

Er du på Facebook eller andre sociale medier, kan du også arbejde med at planlægge opslag i ferieperioden, så du er synlig, også selvom du er på ferie.

Beslut dig for, hvornår du er "på"

Nogle kan holde helt fri i ferien, mens andre er lidt med på sidelinjen i firmaet.

Beslut dig for, hvornår du er "on", og hvornår du er "off". Aftal med dig selv, om du vil tjekke mails og arbejdsmobil, og i givet fald hvor ofte, og beslut dig for, i hvilke situationer, du eventuelt gerne vil kontaktes. Vær samtidig realistisk med, hvad du kan løse på sidelinjen.

Afstem forventningerne til ferien med familien, så der er forståelse og enighed om rammerne. Så kan I hjælpe hinanden og holde fokus på nærvær og det, I holder af at gøre sammen.

Slap af

Det er individuelt, hvordan den enkelte lader op – for nogle er det at ligge i hængekøjen, for nogle er det projekter som for eksempel at male udhuset, og for andre er det vigtigt at rejse langt væk.

Uanset hvad der gælder for dig, er det vigtigt at få slappet af. Og har du haft perioder i ferien, hvor du har taget dig selv i blot at sidde og kigge ud i luften, nyde stilheden, sove igennem, glemme både hvilken ugedag og klokkeslæt det er, så er det tegn på, at du er godt på vej til at lade op og godt på vej i processen med at få ny energi.

Lad tankerne holde helt fri

Sæt minimum nogle dage af, hvor du er helt væk og holder fokus på din ferie, dig selv og din familie. Lad tankerne holde fri – det dræner, når de er optaget af arbejde.

Det gælder om at give hjernen ro, så den får plads til at finde nye muligheder og nye kreative måder at gøre tingene på. Det er nemlig ofte, når vi slapper af, at idéerne og kreativiteten kommer til os.

Hjælp til dig