Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Vi skal gøre det mere trygt at springe ud som selvstændig

19. oktober 2016

KLUMME AF DIREKTØR BODIL NORDESTGAARD ISMIRIS I JYLLANDS-POSTEN.

Her om et par uger, når kalenderen siger uge 46, er det Global Entrepreneurship Week i 160 lande, herunder Danmark, hvor der ugen igennem ved en lang række arrangementer bliver sat fokus på entreprenørskab og iværksætteri. Og med en europæisk bundplacering, hvad angår antallet af selvstændige, er der al mulig god grund til at bruge tid på, hvordan vi får gjort det endnu mere attraktivt at drive selvstændig virksomhed her i landet. I Danmark har vi nemlig en svag selvstændighedskultur.

Vi er åbenbart ikke en nation af folk med iværksætter-dna i blodet og det til trods for, at vi ifølge det internationale iværksætterindeks Global Entrepreneur and Development Indeks (GEDI) rangerer som det fjerde bedste iværksætterland i verden. Vi scorer ikke bare højt på produktinnovation, uddannelsesniveau og tilegnelse af ny teknologi, vi er et land, hvor man fra politisk side har gjort det let at starte en virksomhed. Tag bare regeringens ”Helhedsplan for et stærkere Danmark”, hvor ambitionen om yderligere at styrke iværksætteriet skinner igennem.

LÆS OGSÅ: Hver tredje selvstændig sparer ikke op til pension

Men hvis det er så relativt let at starte egen virksomhed i Danmark, hvad er det så, der spænder ben for vores trang til at placere hånden på kogepladen, som det så populært hedder? Jeg tror, det bl.a. hænger sammen med, at vi er et samfund forankret i en stærk og tryg lønmodtagerkultur. For det er unægteligt som at gå fra den ene yderlighed til den anden, når det faste lønmodtagerjob skiftes ud med livet som selvstændig. Pludselig står man i en situation, hvor livet med fast pensionsordning, sundhedsforsikring og løn under sygdom og barsel ikke længere er et privilegium.

Der er behov for et relevant flexicurity-system for selvstændige og iværksættere, der skaber en reel mulighed for at kickstarte gode forretningsideer

Direktør i Ledernes Hovedorganisation Bodil Nordestgaard Ismiris

Dette bekræftes af analyseinstituttet YouGov, der netop har lavet en undersøgelse blandt 426 medlemmer af Virksom, som er en organisation under Ledernes Hovedorganisation for selvstændige. Den peger bl.a. på, at livet som selvstændig for mere end halvdelens vedkommende medfører mindre økonomisk tryghed. 

Noget tyder altså på, at skiftet til selvstændig er (for) stort på et dansk arbejdsmarked med solide arbejdstagerrettigheder, og skal vi have flere med på vognen som selvstændige, er det udvalg, som regeringen har nedsat til at se på dagpengesystemet for selvstændige, nødt til at kaste et blik på, hvordan vi kan gøre dette skifte mere attraktivt og mindre usikkert. Selvforsørgelse bør være en langt mere oplagt vej ud af ledighed, end det er tilfældet i dag. Der er behov for et relevant flexicurity-system for selvstændige og iværksættere, der skaber en reel mulighed for at kickstarte gode forretningsideer til gavn for ikke kun den enkelte ledige og potentielt kommende selvstændigt erhvervsdrivende, men også til gavn for samfundsøkonomien.

Jeg håber derfor, at Global Entrepreneurship Week bliver en uge, der kommer til at handler om mere end blot finansiering, skatteregler etc., for der er også andre ting på spil, når danskere fravælger livet som selvstændig. Hvor paradoksalt det end kan lyde, er vi nødt til at skabe større tryghed, hvis vi skal have flere til at vove springet og gå foran som selvstændig. Det vil gavne os alle, fordi velfærden i et land er tæt knyttet til de aktører, som udnytter potentialet i nye forretningsmuligheder. Det giver derfor rigtig god mening at bane en tryggere vej for flere iværksættere i Danmark.

Om Bodil Nordestgaard Ismiris

Bodil Ismiris, direktør hos LederneKlummen er bragt i Jyllands-Posten den 19. oktober 2016, hvor Bodil Nordestgaard Ismiris er klummeskribent. Bodil Nordestgaard Ismiris skriver mest om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.

Bodil Nordestgaard Ismiris er direktør for Ledernes Hoveorganisation.

 

Virksoms Indtægtssikring

penge