Mit Virksom

Dit næste skridt - Karen Frøsig

5 topchefer: Her er vores bedste råd til unge ledere

Hvad ville nogle af landets topledere gerne have vidst, da de som helt unge satte sig i chefstolen? Få svaret her, og bliv inspireret af deres bedste råd til at få en succesfuld karriere i førersædet. Her kan du møde Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank.

Tekst: Elisabeth Hamerik Schwarz      Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank

du skal synes, at lederskab er sjovt

JEG VED GODT, at det er et udskældt ord, men et af de vigtigste og mest undervurderede succeskriterier for unge ledere i dag er robusthed. Det handler ikke om, at du aldrig må blive syg, men om at du skal kunne takle situationer og håndtere de ting, der ikke er rare. For det er afgørende for, at du kan trives som leder.

Udover at være robust skal du være autentisk. Da jeg som 29-årig blev leder, kopierede jeg, hvad jeg så, og jeg ville gerne have vidst, at det vigtigste faktisk bare var at være mig selv. Derfor råder jeg dig til at finde en ledelsesstil, du kan være i, for det er den eneste måde, hvor du kan finde din egen vej og robusthed. Og så skal du huske på, at du kun kan blive en god leder, hvis du synes, det er sjovt, for lederskab er ligesom alt andet i dit liv. Hvis du vågner om morgenen og tænker, at der er alt for lang tid til weekenden, skal du ikke lave det, du laver. Det er jo dit liv, og du skal kunne se glæderne ved det.
Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank

Hvordan en afdeling klarer sig, afhænger af lederen, så du skal lære at sætte et godt hold. Det bliver kun vigtigere, som du når op i hierarkiet. Tør du også at lade dine ledere og medarbejdere lede dig, gør det dig til en god chef, og det rykker virksomheden. Husk dog, at det værste, du kan gøre, er at lave det arbejde, som medarbejderne ikke kan nå eller gider. Så leder du bare dig selv ihjel.

LÆS OGSÅ: Dit næste skridt - Allan Polack, adm. direktør i PFA

Ledelse er at få andre til at bestille noget, og hvis de finder ud af, at du rydder op efter dem, så lader de dig også gøre det. Vaner sætter sig nemlig fast, hvis du ikke stopper dem.

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank
Vær dog altid ordentlig. Dine medarbejdere skal kunne mærke dig, ellers begynder de at bekymre sig. Det er o.k. at sige, at du har haft en åndssvag morgen og derfor er lidt off. Det er bedre, end at de pludselig tror, at de står til en skideballe, eller endnu værre – hvis det står på noget tid – at der er fyringer på vej. Autenticitet handler om, at du skal være dig selv i lederrollen, og derfor skal du kunne rumme, at både du og dine medarbejdere i perioder kan have det svært, uden at du deler dine inderste hemmeligheder. Kan du ikke det, skal du være maskinmester.
Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank

KAREN FRØSIG, FØDT 23. SEPTEMBER 1958

2010-nu Administrerende direktør, Sydbank.

1994 Juridisk chef i Sydbank og fra 2008 medlem af direktionen.

1991 Juridisk chef i Aktivbanken og fra 1992 direktionssekretær og leder af bankens fællessekretariat.

1987 Jurist og kontorchef i Topdanmark. Uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet.