6 gode råd til at få styr på dit regnskab

Når man har egen virksomhed, er det vigtigt at få styr på regnskabet. Men hvor starter man, og hvad skal man være opmærksom på? Virksom har snakket med bogholder Anette Sand og senior manager hos EY, Johan Broberg Binder, om de allervigtigste ting, du skal have for øje, når det kommer til din virksomheds regnskab.

regnskab
1. Gem dine bilag
Noget af det allerførste, du skal vænne dig til, er at gemme alle dine bilag.

- Lige meget hvor dygtig man er til at bogføre, så har det ingen værdi, hvis ikke man kan dokumentere det, man har lavet. Så det allerførste man skal gøre, er at vænne sig til at gemme sine bilag, siger Anette Sand, der er bogholder og stifter af Regnskabsskolen.

2. Opret en firmakonto
Herefter skal du sørge for at have en bankkonto til firmaets aktiviteter - og det er uanset, om man er et selskab eller et enkeltmandsfirma.

- Man skal kunne holde økonomien adskilt, så man betaler firmaets regninger og får indbetalinger ind på firmakontoen, siger Anette Sand. Hun tilføjer:

- Hvis man så er en enkeltmandsvirksomhed og skal hæve løn, så flytter man et beløb fra firmakontoen til privatkontoen som ens løn, og så skal man huske at betale noget B-skat.

3. Brug et regnskabsprogram
Når du for alvor skal i gang med regnskabet, er det vigtigt at have et regnskabsprogram, siger Johan Broberg Binder. Og det er Anette Sand helt enig i:

- Det er nødvendigt, at man bruger et regnskabsprogram. Helt i starten kan man godt nøjes med Excel, men ligeså snart, der kommer gang i firmaet, så vil der være en række spørgsmål på den udvidede selvangivelse, som man ikke kan svare på, hvis ikke man bogført det i et rigtigt regnskabsprogram med debet og kredit, siger hun.   

4. Husk at få faktureret
Det giver måske sig selv, at det er vigtigt at få faktureret sine kunder og få penge ind på kontoen, men det kan være svært for mange, siger Johan Broberg Binder.

- Sørg for at fakturere og få pengene hjem. Det virker måske lidt kedeligt, men det er vigtigt. Og så tag en dialog med kunden, hvis der opstår nogle problemer – det skal man ikke være bange for, siger han.

Anette Sand er enig, og siger:

- Regnskab er vigtigt, men salget er det eneste, der er endnu vigtigere.

Læs om Virksoms Inkassoservice
5. Brug din sunde fornuft
Og så selvfølgelig: Husk at bruge din sunde fornuft, når du kigger regnskabet efter. Hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert også. Anette Sand siger, det er vigtigt at lære at læse resultatopgørelsen og balancen:

- Man skal kunne læse tallene i resultatopgørelsen og balancen. Hvis der står du har haft en omsætning på 650.000 kr., så skal du vide, at det er rigtigt, siger Anette Sand.

Så lær rapporterne at kende, så du kan aflæse dem og forholde dig kritisk til dem. Og få så hjælp til at kigge regnskabet igennem efterfølgende.

6. Søg hjælp
Din virksomhed har måske ikke brug for en fast revisor i starten  men det er altid en god idé at få hjælp, om ikke andet til at kigge regnskabet igennem, siger Anette Sand.

- Vi har mange kunder, der bogfører selv, og så kommer de lige forbi og får kigget tingene igennem, siger hun.

Johan Broberg Binder mener også, det er en god idé at få hjælp:

- Søg hjælp alt efter, hvilken branche du er i. Det er altid godt at få hjælp fra nogen, der har forstand på lige præcis din branche, siger han.

PLUS: Få flere gode råd til moms og regnskab i denne artikel

Om Johan Broberg Binder:

Johan Broberg Binder er senior manager hos EY Danmark.

Han leverer konsulentassistance inden for økonomi og regnskab og varetager alle funktioner fra bogholder til økonomichef, som en permanent løsning eller med få timer i kvartalet.

Om Anette Sand:

Anette Sand er direktør på Regnskabsskolen, som hun stiftede i år 2000.

Hun underviser i bogføring og har udgivet bøger om alt fra skat til momsfradrag, og så har hun en brevkasse, hvor hun besvarer regnskabsrelaterede spørgsmål.

Se brevkassen