Sådan sikrer du work-life balance som selvstændig

Lige så fantastisk friheden som selvstændig kan føles, lige så svær kan den være at styre nogle gange. For nok er der ingen chef, der forventer dig på kontoret kl. 8.00, men der er heller ingen, der siger, hvornår du skal gå hjem og holde fri.

Derfor er det ekstra vigtigt at være opmærksom på work-life balancen som selvstændig, for det er kun dig selv, der kan sætte grænserne for fritid og arbejdsliv. Virksom har snakket med erhvervspsykolog Pernille Rasmussen om, hvordan man sikrer en sund work-life balance som selvstændig.
 

work_life_balance

Du sidder på hjemmekontoret, klokken er lidt over fem, men du har lige et par mails mere at besvare, en faktura der skal betales, og en artikel der skal læses… og før du ved af det, er klokken blevet mange. Scenariet er tænkt, men ikke desto mindre realistisk for mange selvstændige.

Som selvstændig kan det være rigtig svært at stoppe med arbejdet på et bestemt tidspunkt ligesom almindelige lønansatte. Men selvom du brænder for dit selvstændige virke, er det ikke bare vigtigt at holde fri – det er nødvendigt, ifølge erhvervspsykolog og stress-ekspert, Pernille Rasmussen.

- Det er vigtigt at holde fri. Og det er en faldgrube i starten som selvstændig, at man ikke får holdt fri, fordi man skal løbe det i gang og have nogle penge ind.

Men det er faktisk vigtigt at få holdt fri og også at få holdt ferier, for ellers risikerer man at blive stresset og brænde ud og måske også miste lysten til arbejdet, siger Pernille Rasmussen.

Hun startede selv virksomheden Grow People i 2007, hvor de i dag er fire erhvervspsykologer, der rådgiver og hjælper med håndtering af stress og trivsel.

Work-life balance er individuelt i forhold til, hvor man er i sin livssituation. Har man for eksempel små børn man skal tage hensyn til, eller hvordan er ens liv?

Pernille Rasmussen, erhvervspsykolog

Styr din tid, og husk at holde fri
Som selvstændig kender Pernille Rasmussen til mange af de udfordringer, der kan opstå, når man selv er herre over adskillelsen af fritid og arbejdsliv. Derfor sørger hun for altid at have et overblik over, præcis hvor mange timer hun bruger på at arbejde og på at holde fri.

- Jeg tæller timer. Jeg skriver simpelthen ned, hvor mange timer, jeg bruger hver dag og holder mit eget afspadseringsregnskab. Og det er både for at huske mig selv på at holde fri, når jeg er oppe på mange timer, men det er også lidt for at gøre op med den her følelse af ”uhh, jeg arbejder hele tiden” – hvis det i virkeligheden ikke passer, siger hun, og tilføjer:

- En anden ting er, at jeg holder fri i weekenden. Det er sådan en tommelfingerregel, jeg har for på den måde at sikre, at arbejdet ikke kommer til at fylde det hele.
 

Video: Få Pernille Rasmussens 3 bedste råd

 
Det er vigtigt med et helt liv

Hvis man er nyopstartet selvstændig og virkelig brænder for sit arbejde, kan det måske være svært at se, hvorfor man ikke bare skal klø på og arbejde en masse.
 
- Det er selvfølgelig dejligt, hvis man elsker sit arbejde. Det er bare også vigtigt at huske at holde fri og restituere. Det er egentlig det, det handler om. At få sin søvn og få slappet af, også mentalt, så man bedre kan balancere det. Så kan man nødvendigvis godt holde til at arbejde mere end 37 timer, siger hun.

En anden pointe er, at det er vigtigt, at arbejdet ikke fylder hele ens liv, da der måske vil komme perioder, hvor det ikke går helt så godt på jobbet. Og så er det rart at have andre områder af ens liv, man kan ty til.

- Hvis arbejdet fylder hele ens liv, så risikerer man at blive lidt et-benet og mere sårbar, fordi så har man jo ikke andre ting, man kan få noget energi og selvtillid fra, hvis det ikke lige kører på det der arbejde. Så hvis man husker sin sport og sine venner, så kan man også få noget støtte derfra og ligesom også have et mere helt liv, siger hun.

Pernille Rasmussen tilføjer, at man også skal huske på, at ens omgangskreds og eventuelt kæreste og børn kan blive rigtig trætte af det, hvis arbejdslivet hele tiden fylder i det private.
 

Gode råd fra Pernille Rasmussen til dig, der er selvstændig:

Hold øje med de røde lamper

Det er altid en god idé at holde øje med nogle af faresignaler, som kroppen sender, som kan være tegn på, at du er for presset og måske er på vej mod stress.

  • Du sover dårligt
  • Du bliver lettere irritabel 
  • Du har fysiske symptomer, såsom trykken for brystet, ondt i maven mm.
  • Andre symptomer på stress

Hvis du tror, du har stress, kan du tage en stresstest hos Grow People

Hvad kan man konkret gøre for at holde work-life balance?

  • Styr din tid, brug en kalender og sørg for at afgrænse arbejdet
  • Luk ned for mobilen, eller stop i hvert fald med at læse mails om aftenen
  • Brug andre, og bliv inspireret af, hvad de gør for at holde den her gode balance 
  • Sørg for at få dækket de basale behov, såsom at få sovet, få spist og få noget frisk luft 
  • Hold pauser i løbet af dagen – få restitueret. Hold fri i weekend og ferier.

Kom ud af huset
I forlængelse af at huske sine venner og familie, gælder det i hele det taget om at huske at komme væk fra arbejdet. Et af Pernilles Rasmussens bedste råd er at bryde arbejdet op ved fysisk at fjerne sig fra det.
 
- Man skal sørge for at komme ud af hjemmet – hvis man har hjemmearbejde – og se nogle andre mennesker og simpelthen have en eller form for normalt arbejdsliv på den måde, så det hele ikke flyder sammen, og så man ikke føler, man er på arbejde hele tiden, siger hun.

Det med at komme lidt ud, hænger også meget godt sammen med en anden vigtig ting for selvstændige; nemlig sparring.

- Som ny kan det også være vigtigt at finde nogen at sparre med, og få noget inspiration hos og måske samarbejde med, ellers kan det godt blive ensomt som selvstændig, siger Pernille Rasmussen.

Nyd friheden og find din egen rutine
Men man skal også huske at nyde friheden, der følger med livet som selvstændig og huske på, at der ikke er en formular på work-life balance, der passer til alle. En af fordelene ved at være selvstændig er jo netop, at man selv kan indrette sin hverdag.

- Work-life balance er individuelt i forhold til, hvor man er i sin livssituation. Har man for eksempel små børn man skal tage hensyn til, eller hvordan er ens liv? Så det handler om at finde ud af, hvad virker for mig, og så indrette sig efter det, siger Pernille Rasmussen.

Om Pernille Rasmussen:

Pernille Rasmussen

- Cand.psych.aut. med 14 års erfaring som psykolog 

- Startede Grow People i 2007 der er specialiseret i behandling af stress og trivsel i hverdagen – indsæt link:

- Har forsket i stress på Bispebjerg Hospital og har arbejdet i Stressklinikken, Hillerød Hospital i 4 år

- Har holdt over 600 foredrag, kurser og workshops om stressforebyggelse

- Holder kurser i mindfulness

- Er forfatter til 4 bøger om stress – læs mere om bøgerne her

- Er medlem af tænketanken om forebyggelse af stress hos Ledernes Hovedorganisation

Bonus: 3 måder du kan bruge mindfulness på

Pernille Rasmussen underviser også i mindfulness, som er en træning i nærvær, som alle kan bruge. Det kan være stressforebyggende, fordi man øver sig i at være til stede her og nu.

Pernille Rasmussen anbefaler, at man finder en god app, eller melder sig til et kursus for at udvikle det, men til at starte med kan man komme langt med nogle små, lette øvelser hver dag.

  1. Som en aktiv pause.
    Sæt dig et roligt sted, luk øjnene og fokusér på din vejrtrækning.
    Nogle få minutter kan være nok til at få clearet hovedet og falde en tak ned.
     
  2. Som en øvelse i nærvær.
    Brug dine sanser, når du spiser eller drikker og vær fuldt tilstede.
    På den måde giver du dit hoved en pause, og er fuldt opmærksom på det at spise og drikke.
     
  3. Til at mærke efter i din krop.
    Lav en øvelse, hvor du sætter dig ned og mærker efter i din krop. Er der nogle spændinger, eller noget du skal være opmærksom på?

Hjælp til dig