Louise Marie Genefke
"Jeg får energi af at se andre lykkes"
"Jeg får energi af at se andre lykkes"
Hvad laver du som selvstændig?
Jeg er direktør og partner i karrierenetværket Ladies First. Mange kvinder er alene om at håndtere et uforudsigeligt og til tider krævende arbejdsliv. I Ladies First er vi et fællesskab af kvinder, der aktivt styrker og løfter hinanden, så vi sammen kan bevæge os mod det arbejdsliv og samfund, vi drømmer om. Vores primære produkt er fysiske netværksforløb, og vi har online communities, hvor tusinde kvinder hjælper andre kvinder frem ved at åbne døre for dem i arbejdslivet. Vi rådgiver også virksomheder om, hvordan de kan tiltrække kvinder, først og fremmest gennem den måde, de kommunikerer på, men også at fastholde og avancere dem ved at skabe inkluderende arbejdsmiljøer. Et tredje område, vi gerne vil opdyrke, er viden om kvinders arbejdsliv; der ligger forsvindende lidt forskning om det.
Hvorfor blev du selvstændig?
Jeg sagde mit job som campuschef på en uddannelsesinstitution op uden at have noget andet på hånden, fordi jeg savnede friheden til at kunne tage mine egne valg og til at kunne leve et helt liv med en fornuftig integration mellem mit arbejde og min fritid. Ladies First kom jeg ind i igennem et barselsforløb som medlem, og der oplevede jeg at kunne inspirere andre kvinder til at gøre, hvad de har lyst til, i stedet for at vente, overveje og tvivle på egne evner. Jeg har altid støttet mine kvindelige studerende og andre kvinder til at tage ansvar og har ofte været den, der gav andre kvinder et lille puf, når jeg oplevede, at de havde modstand på eller usikkerhed over for at tage lederskab, selv om de var superkompetente. Min partner Nikoline Nybo og jeg overtog Ladies First i februar 2019.
Hvad har du med dig, som gør dig velegnet til at drive din virksomhed?
Siden jeg blev færdiguddannet, har jeg uddannet og udviklet mennesker – jeg har arbejdet på mange niveauer i vores uddannelsesinstitutioner og mødt et bredt spektrum af problemer, relateret til arbejdslivet og -markedet. I mit job som campuschef havde jeg ansvar for 20 videnmedarbejdere med forskellige uddannelser, i forskellige aldre og med forskellige personligheder og for afdelingens samlede budget. Og så har det altid fulgt mig, at jeg får lyst til at støtte og spørge hvorfor, når jeg ser kvinder, der takker nej til nye muligheder uden at have prøvet det af. Min egen mor havde i mange år en direktørpost i en stor dansk virksomhed, hun var en hardcore business woman og stod ikke og bagte boller derhjemme. Det er det, jeg er vokset op med, og jeg har aldrig et øjeblik haft den oplevelse, at jeg skulle holde mig tilbage på grund af mit køn. Så når jeg ser en kvinde være ekstremt kompetent, men holde sig tilbage fra at lede og tage ansvar, så får jeg lyst til at spørge, ”hvorfor claimer du ikke din ret til at være her?”
Læs mere om psykologen Neela, der har skullet lære, at hun ikke er venner med sine medarbejdere
Hvad udfordrer dig som selvstændig?
Lige nu er det, at jeg hele tiden finder hullerne i osten; at min partner og jeg opdager alt det, vi ikke ved. Vi skal jo ikke blot være ledere, men skal også drifte virksomheden, og lige når det på overfladen ser ud, som om vi har fundet en løsning, er der noget nedenunder, som ikke fungerer, for eksempel på hjemmesiden eller noget andet, vi ikke har forstand på. Og vi må bare finde ud af det, for der er ikke andre. Det er lidt frustrerende, men også vildt fedt. Jeg ved ikke, hvad der skal ske i morgen, og derfor er den største kompetence, jeg har brug for, i virkeligheden den selvledelse, der følger med at drive en virksomhed. Jeg skal selv kunne starte op, men i høj grad også selv kunne stoppe op. Det er let for os at blive skubbet i alle retninger og hele tiden finde på nyt, for vi har mange virkelig inspirerende kvinder i vores netværk, som vil os det allerbedste og byder ind med så mange ønsker og gode idéer. Men vi skal også kunne sige nej, den vej vil vi ikke nedad, selv om vi skuffer nogen på vejen.
Hvor ligger dine personlige udfordringer?
Når udvikling er et ideal, kan det være en udfordring at vide, hvornår jeg skal stoppe. Jeg prøver at blive bedre til at være mere strategisk i forhold til, hvad jeg kaster min iver ud over nu. Der er vi tilbage til selvledelsen. Jeg har endnu ikke mødt noget, jeg ikke turde, men det kan også være modigt at vente og tænke sig om. Lige nu tager jeg en omfattende uddannelse som yogalærer, og det er et selvarbejde af den anden verden. Her får jeg ro til at forholde mig til mig selv og øve mig i at tænke mig om frem for at træffe beslutninger her og nu. Også det vil jeg gerne sende videre til mine pigebørn, det at kunne være mere refleksiv. Hvis vi skal holde til at være i et langt arbejdsliv, er vi nødt til at have pauser og vi er nødt til at have os selv med hele vejen.
Hvorfor er du medlem af Virksom?
Jeg synes, det er fedt med en organisation og A-kasse, der er specialiseret i selvstændige. Det er rart at vide, at vi kan søge juridisk rådgivning, for eksempel hvis vi på et tidspunkt tager en partner mere ind, og jeg kunne sagtens finde på at gribe fat i Virksom, når vi skal udvikle forretningen. Samtidig betyder det noget for mig, at Lederne er en del af pakken. Jeg interesserer mig for ledelse, det er mit faglige interessefelt.
Læs mere om et medlemskab hos Virksom
Hvordan er I påvirket af Corona?
Alle vores events og møder er lukket ned, så vi bruger tiden på at tale med vores Advisory Board, finde ud af, hvordan vi kan lave onlinekurser, få vedligeholdt vores hjemmeside, SEO-optimere og så videre. I virkeligheden har vi valgt at tage det roligt og ”rydde op på hylderne”, og det er faktisk en gave. Vi ser det som en mulighed for at få lov til at standse op og tænke os lidt om, efter at vi det første år har været i en sand hvirvelvind. Vi overtog en virksomhed med 10.000 community-medlemmer, 500 medlemmer, mange forskellige produkter og en masse holdninger til, hvad vi skulle. Nu spørger vi os selv: Hvad har vi lært, hvad skal vi have fokus på, og hvad vil vi lave om?