Sådan bruger du din tid som ejerleder bedst muligt

Som selvstændig har du frie tøjler til at bruge tiden, som du vil. Det er et privilegium, men det kræver lidt disciplin også at kunne nyde det. 

Udnyt din tid til fulde | Lederne

Det kan være en sund vane at få styr på den kommende uges gøremål. Sæt for eksempel tid af søndag aften til at overveje, hvilke 2-3 større – og måske forretningskritiske – opgaver, der venter i den kommende uge. På den måde kan du meget præcist afklare, hvad du skal nå inden næste weekend. Skriv det gerne ned. Den kommende fredag kan du så evaluere, hvor langt du nåede, notere det og holde weekend med god samvittighed.

Læs mere om, hvad du skal vide, hvis du er freelancer

På samme måde kan du hver dag gøre dig klart, hvilken opgave der har prioritet, indtil den er færdig. Mange har for vane at lave lange dosmersedler med ting, der skal nås. Det behøver ikke være en uvane. I så fald skal du bare sikre dig, at du kun har én – og kun én – opgave som din første prioritet ad gangen.   

Hvis du så bliver afbrudt og skal vende tilbage til arbejdet, er du aldrig i tvivl om, hvilken opgave, der skal genoptages.  

Kategorisér opgavemylderet og find din skyggepris

Som selvstændig kan du tit opleve, at det vælter ind med småopgaver. I opgavemylderet, hvor alting haster, kan det være svært at skille skidt fra kanel. For hvad er mere væsentligt end andet?  

Et trick er at sætte skyggepris på de forskellige opgaver, der kommer til dig. 

Det gør du ved at tage en konkret opgave og spørge dig selv, om en vaks gymnasieelev fra 2. g. ville kunne løse opgaven. 

Er svaret ja, har du en skyggetimeløn på 100 kr. til at løse opgaven. Du kan så i øvrigt overveje at ansætte den kvikke gymnasieelev til at hjælpe med det forefaldende arbejde, hvis ikke opgaven ellers får lav prioritet hos dig. 

Er svaret nej, kan du overveje, om det kræver netop din deltagelse at løse opgaven, eller om du kan få en ekspert til at løse den for dig. 

Hvis du kan se, at en ekspert kan løse opgaven, har den en skyggetimeløn på 1.000 kr., og hvis ikke du har bedre at tage dig til, kan du overveje selv at kaste dig over den. Alternativt kan opgaven få middel prioritet. 

Hvis opgaven kræver din ekspertise, er der ingen vej udenom, og her vil din skyggepris være i top. Opgaven får således første prioritet.  

Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som selvstændig

Registrér din tid

Som selvstændig er det en rigtig god idé at føre en form for tidsregistrering, så du har et klart billede af, hvad du bruger din tid på. Så kan du ved selvsyn konstatere, om du prioriterer det væsentlige med høj skyggepris over det trivielle. Du får samtidig overblik over, om du har sløset ugen væk eller fortjent at holde weekend – og ikke desto mindre finder du ud af, om du har bragt din virksomhed tættere mod de mål, du har sat dig i din forretningsplan. 

Sådan hjælper vi dig

Få personlig sparring | Virksom

Virksom er skabt til dig med egen virksomhed. Vores specialister hjælper dig der, hvor du er i din karriere.

Juridisk rådgivning | Virksom

Som medlem af Virksom kan du blandt andet få hjælp til at se en kontrakt igennem af vores advokater og jurister. 

Virksom Springboard

Med Virksom Springboard får du personlig vejledning fra erhvervsledere med henblik på at nå dine mål.