Det skal du overveje, inden du ansætter

Når du første gang ansætter en medarbejder i din virksomhed, kan det være lidt af en omvæltning. For nu er du arbejdsgiver, med alt hvad det indebærer. Og det kan være angstprovokerende med nye forpligtelser og den administration, der følger med. Derfor kan du overveje, om det giver mening at tilknytte freelancere som medarbejdere i stedet for at ansætte.

Ansættelsesproces | Lederne

Der er fordele og ulemper ved begge valg. Ansatte er lettere at tilknytte på fuld tid, de er billigere i drift og investerer ofte mere af sig selv i din virksomhed. Til gengæld skal du være forberedt på en del administration. De vil have fri i weekender og ferier, og de er på lønningslisten, også når de bliver syge eller gravide. Performer de ikke, skal du have en god grund til at afskedige dem.

Freelancere kommer, når du kalder, hvis ellers du har spændende opgaver til dem og betaler dem godt. De er ofte fokuserede på en enkelt opgave eller et opgaveområde, som de er gode til. De er enormt fleksible og arbejder, når der er brug for det. Men det kan være krævende og dyrt at fastholde dem. Til gengæld er der minimal administration og ingen tomgangsomkostninger.  

Læs mere om, hvad du skal vide, hvis du er freelancer

Du kan med fordel beslutte dig for, om det er den ene eller den anden vej, du går. Virksomheder, der består af sammenbragte freelancere, er væsentligt forskellige fra virksomheder med almindelige ansatte. Derfor skal du gøre dig helt klart, om du vil være egentlig arbejdsgiver eller fortsat lede en enmandshær, der er forstærket af lejesoldater.   

For uanset hvad du vælger, lykkes det kun, hvis du er din lederrolle bevidst. Det betyder, at du skal være villig til at påtage dig ansvaret for, at dine nye ansatte eller din tilknyttede freelancer ser retningen, får opbakning og performer som ønsket.  

Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som selvstændig

Sådan hjælper vi dig

Få personlig sparring | Virksom

Virksom er skabt til dig med egen virksomhed. Vores specialister hjælper dig der, hvor du er i din karriere.

Juridisk rådgivning | Virksom

Som medlem af Virksom kan du blandt andet få hjælp til at se en kontrakt igennem af vores advokater og jurister. 

Virksom Springboard

Med Virksom Springboard får du personlig vejledning fra erhvervsledere med henblik på at nå dine mål.