Flere og flere seniorer bliver iværksættere

Antallet af seniorer, der springer ud som iværksættere, er næsten fordoblet de seneste ti år. Det er en positiv udvikling, som afspejler, at vi er aktive i flere år end tidligere, siger cheføkonom hos Virksom.  

29. marts 2021

I løbet af ti år er antallet af seniorer, der forsøger sig som iværksættere, næsten fordoblet. I 2009 blev 1374 nye virksomheder startet af seniorer over 55 år. I 2019 var det tal næsten fordoblet til 2654.

Det svarer til, at seniorer i 2009 udgjorde 11,0 pct. af alle nye iværksættere mod 14,7 pct. i 2019. Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik lavet for Virksom, der er en del af Ledernes Hovedorganisation med ca. 10.000 selvstændige som medlemmer.

2009 regnes som det sidste år under finanskrisen, mens 2019 som bekendt var det sidste år før coronakrisen. I løbet af de ti år voksede det årlige antal af nyetablerede virksomheder med over 40 pct. fra 12.546 nye virksomheder i 2009 til 18.075 i 2019.

- Der er kommet meget fokus på iværksætteri blandt de unge, og kendte iværksættere som Jesper Buch, Tommy Ahlers og Le Gammeltoft er blevet en slags forbilleder for de unge. Det skal vi være glade for, for dansk økonomi har altid været båret frem af mennesker, der har mod på at tage en chance og etablere egen virksomhed. Derfor er det godt, hvis flere unge har mod på at blive iværksættere. Men hvis man kigger på de tørre tal, danner der sig et klart billede af, at det særligt er seniorer, som i stigende grad kaster sig over iværksætteriet, siger cheføkonom hos Virksom, Niklas Praefke.

 

Det er især de 55-64-årige, som er flittige iværksættere og driver fremgangen, men også mennesker i folkepensionsalderen starter oftere deres eget. I 2009 var der 327 nye iværksættere over 65 år svarende til 2,6 procent af alle nye virksomheder, mens antallet i 2019 var steget til 775 svarende til en andel på 4,3 procent af de nye iværksættere.

- Det store antal iværksættere lidt oppe i alderen afspejler, at vi er aktive i flere år end tidligere. Og det er meget glædeligt, at et stigende antal danskere i de lidt ældre aldersgrupper har mod på at starte for sig selv, siger cheføkonom hos Virksom, Niklas Praefke.

Han peger også på seniorernes privatøkonomiske situation som en væsentlig del af forklaringen.

- Seniorerne har typisk haft en god løn i mange år, har måske betalt deres bolig ud, har måske ikke længere udgifter til hjemmeboende børn og er derfor bedre polstret økonomisk til at løbe den risiko, det er at være iværksætter.

Også livets skole kan have været med til at klæde seniorer på til et nyt liv som iværksætter.

- Det kan være erfaringerne fra et langt arbejdsliv, som spiller ind på lysten til at tage springet som selvstændig. De lidt ældre har typisk tillært sig en masse viden og har derfor mange gode ideer. Fx ser vi en del iværksættere, som med stor succes skifter lederjobbet ud med en tilværelse som selvstændig, siger Niklas Praefke.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk