Giv nu de selvstændige besked om genåbning

Regeringen bør være mere åben om, hvilke restriktioner, der kan blive lettet den kommende tid, hvis genåbningen fortsætter. Ellers har de selvstændige ingen muligheder for at planlægge vejen ud af krisen.

17. marts 2021

- Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne. Bragt i Avisen Danmark den 17. marts 2021.

Rigtigt mange selvstændige er hårdt ramt af nedlukningen. Nogle risikerer konkurs, andre kan se frem til en lang periode med hårdt slid for at komme ud af krisen. De selvstændige, som ikke allerede har givet op, forsøger at forberede sig til at åbne forretningen igen, så snart de får mulighed for det.

Desværre er det lige nu umuligt for dem at planlægge noget som helst. To ud af tre selvstændige har enten kun en ringe eller slet ingen ide om, hvilke restriktioner, der vil blive fjernet den kommende tid, hvis genåbningen fortsætter. Det viser en rundspørge, Lederne har lavet her i marts blandt knap 1300 selvstændige.

De selvstændige kan ikke være tjent med at skulle famle i blinde. Uanset, om man driver en fysisk butik, en kursusvirksomhed eller en café, er man nødt til at have en ide om, hvilke restriktioner, der bliver ophævet næste gang, hvis man skal planlægge en genåbning.

Derfor må regeringen give virksomheder, kulturinstitutioner og almindelige danskere bedre indblik i, hvad de kommende skridt i genåbningen kan være. Jeg er med på, at ingen kan forudsige, hvordan smitten vil udvikle sig med nye mutationer, usikkerhed om vaccinationer, et uforudsigeligt dansk vejr mv.

Men regeringen kan sagtens være mere åben om de overvejelser, som eksperterne i øjeblikket gør sig. Hvis de selvstændige kunne få et fingerpeg om, hvad der skal ske med genåbningen de kommende uger og måneder, vil det ikke kun give dem bedre mulighed for at planlægge. Det vil også give dem tro på, at krisen snart får ende, og at de kan komme ud på den anden side.


Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk