Det er nu, du skal varsle sommerferie

Selvom kalenderen kun siger marts, er det alligevel en god idé at tænke i planlægning af ferien i din virksomhed – særligt, hvis du har ansatte. For hvis du planlægger at holde lukket nogle uger hen over sommeren, skal du meget snart varsle ferie.

20. marts 2024

Ferie

Husk at varsle dine medarbejdere
Hvis din virksomhed holder ferielukket i sommerferien, eller hvis du ønsker, at nogle af dine medarbejdere skal holde ferie over sommeren, så skal du være opmærksom på ferielovens regler for varsling af ferie.

Når det gælder sommerferien (som i ferieloven bliver kaldt ”hovedferien”), skal du som arbejdsgiver varsle ferien tre måneder før, din medarbejder skal holde sin ferie. Varslingen kan både ske skriftligt og mundtligt, men vi anbefaler, at du altid varsler ferie skriftligt – hvis nu der skulle opstå tvivl eller uenighed.

Ferieregler du skal være særligt opmærksom på
Som arbejdsgiver skal du sikre dig, at din medarbejder har tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen. Det kan du sikre dig ved eventuelt at nægte medarbejderen at afholde ferie tidligere, hvis en sådan tidligere ferie vil betyde, at medarbejderen ikke vil have nok ferie tilbage til ferielukningen.

Hvis I holder ferielukket i virksomheden, kan du som udgangspunkt kræve, at din medarbejder holder ferie i lukkeperioderne, selv hvis medarbejderen ikke har ret til betalt ferie. Det forudsætter som nu, at du varsler ferielukningen i god nok tid, hvilket vil sige med tre måneders varsel for sommerferielukning.

Hvis ikke du sikrer dig, at dine medarbejdere har tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen, skal du betale løn under ferie, selvom medarbejderen ellers ikke har ret til mere ferie med løn. Hvis din medarbejder ikke har nået at opspare nok ferie med løn forud for en ferieperiode er der mulighed for at aftale med din medarbejder, at de afholder ferie på forskud. Eventuel forskudsferie vil efterfølgende blive modregnet i de feriepenge, medarbejderen optjener.

Medarbejderen kan maksimalt afholde forskudsferie efter loven svarende til det antal feriedage, som han eller hun kan nå at optjene inden for det pågældende ferieår.

Hvis din medarbejder ikke har ret til betalt ferie, og såfremt du har overholdt varslingsfristerne og såfremt du i videst muligt omfang har sikret dig muligheden for at medarbejderen ville have tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen - skal han eller hun ganske som nu afholde selvbetalt ferie, hvor du trækker ham eller hende 4,8 procent af månedslønnen pr. selvbetalt feriedag.

Husk kunder og partnere
Når ferien nærmer sig, er det en god idé at fortælle dine kunder og samarbejdspartnere, at din virksomhed holder lukket, så ingen går forgæves. Det kan være, du holder helt eller delvist ferielukket, eller det kan være, du kan få nogen til at afløse dig. Under alle omstændigheder er det god service, at du melder ud, når du er væk. Det kan være på hjemmesiden, sociale medier, i nyhedsbreve, eller du kan benytte lejligheden til at sende en sommerhilsen.

Læs mere om ferie

Eller ring til os på telefonnummer 3283 0110, hvis du har spørgsmål.