Skal du varsle juleferie?

Hvis du planlægger at holde lukket omkring jul og nytår, skal du snart varsle juleferie. Læs med her, hvis du har brug for at få genopfrisket den nye ferielov – med frister og alt det, du ellers skal have styr på som selvstændig.

25. oktober 2022

Rejseforsikring lederne
Selvom kalenderen kun siger oktober, er det alligevel en god idé at tænke i planlægning omkring jul og nytår i din virksomhed – særligt, hvis du har ansatte. For hvordan er det nu, hvis du gerne vil holde helt lukket mellem jul og nytår? Og hvis du har åbent – hvornår er det så, medarbejderne har krav på at holde fri? Det kan du blive klogere på her.


Hvilke dage er helligdage – og hvilke er ikke?

I løbet af et helt kalenderår er følgende dage helligdage:  

  • Nytårsdag
  • Skærtorsdag 
  • Langfredag
  • 2. påskedag 
  • Kristi Himmelfartsdag 
  • Store bededag
  • 2. pinsedag  
  • 1. og 2. juledag

 
På de ovennævnte dage skal medarbejdere, der er omfattet af ferieloven, som det helt klare udgangspunkt have fri med løn.

Følgende dage er derimod ikke helligdage ifølge ferieloven:  

  • Den 1. maj 
  • Grundlovsdag 
  • Den 24. og den 31. december

 
Juleaftensdag og nytårsaftensdag er således i princippet ganske almindelige arbejdsdage efter ferielovens bestemmelse, så du har som arbejdsgiver ikke pligt til at give dine medarbejdere fri med løn juleaften og nytårsaften. Det er dog ret normalt, at medarbejderne har fri på disse dage uden at blive trukket i løn.

Husk at varsle dine medarbejdere
Hvis din virksomhed holder ferielukket over jul og nytår, eller hvis du ønsker, at nogle af dine medarbejdere skal holde ferie mellem jul og nytår, så skal du være opmærksom på ferielovens regler for varsling af ferie.

Når det gælder sommerferien (som i ferieloven bliver kaldt ”hovedferien”), skal du som arbejdsgiver varsle ferien tre måneder før, din medarbejder skal holde sin ferie. Al anden ferie (det der kaldes ”restferie” i ferieloven) – og altså herunder juleferie – skal varsles med en måneds varsel. Det betyder helt konkret, at du skal sørge for at varsle de medarbejdere, som du ønsker skal holde juleferie, senest i uge 46 i år.

Holder din virksomhed eksempelvis helt lukket mellem jul og nytår, skal du melde ud, at medarbejderne skal holde ferie de dage, der ikke er helligdage/aftalte fridage. Varslingen kan både ske skriftligt og mundtligt, men vi anbefaler, at du altid varsler ferie skriftligt – hvis nu der skulle opstå tvivl eller uenighed.

Ferielovens regler er stadig forholdsvist nye
Efter vi overgik til samtidighedsferie i den nye ferielov, er der en række forhold, som du skal være særligt opmærksom på i forhold til at holde ferielukket, eksempelvis julelukket.

Hvis I holder ferielukket i virksomheden, kan du som udgangspunkt kræve, at din medarbejder holder ferie i lukkeperioderne, selv hvis medarbejderen ikke har ret til betalt ferie. Det forudsætter som nu, at du varsler ferielukningen i god nok tid, hvilket vil sige med tre måneders varsel for sommerferielukning og med én måneds varsel for andre lukkeperioder, eksempelvis juleferien.

Som noget nyt skal du som arbejdsgiver sikre dig, at din medarbejder har tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen. Det kan du sikre dig ved eventuelt at nægte medarbejderen at afholde ferie tidligere, hvis en sådan tidligere ferie vil betyde, at medarbejderen ikke vil have nok ferie tilbage til ferielukningen.

Hvis ikke du sikrer dig, at dine medarbejdere har tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen, skal du betale løn under ferie, selvom medarbejderen ellers ikke har ret til mere ferie med løn. Hvis din medarbejder ikke har nået at opspare nok ferie med løn forud for en ferieperiode er der mulighed for at aftale med din medarbejder, at de afholder ferie på forskud. Eventuel forskudsferie vil efterfølgende blive modregnet i de feriepenge, medarbejderen optjener.

Medarbejderen kan maksimalt afholde forskudsferie efter loven svarende til det antal feriedage, som han eller hun kan nå at optjene inden for det pågældende ferieår.

I visse tilfælde kan du dog pålægge medarbejderen i stedet holde ferie på forskud, ligesom medarbejderen har krav på at holde ferien på forskud. Det er tilfældet hvis medarbejderen har været ansat siden 1. september året forinden og frem til virksomhedslukningen, men ikke har optjent betalt ferie til alle de dage, virksomheden holder lukket. Ferie givet på forskud modregnes i den efterfølgende optjening af betalt ferie.

Hvis din medarbejder ikke har ret til betalt ferie, og såfremt du har overholdt varslingsfristerne og såfremt du i videst muligt omfang har sikret dig muligheden for at medarbejderen ville have tilstrækkeligt med betalt ferie tilbage til at afvikle ferie under ferielukningen - skal han eller hun ganske som nu afholde selvbetalt ferie, hvor du trækker ham eller hende 4,8 procent af månedslønnen pr. selvbetalt feriedag.

Husk kunder og partnere
Når juleferien nærmer sig, er det en god idé at fortælle dine kunder og samarbejdspartnere, at din virksomhed holder lukket, så ingen går forgæves. Det kan være, du holder helt eller delvist ferielukket, eller det kan være, du kan få nogen til at afløse dig. Under alle omstændigheder er det god service, at du melder ud, når du er væk. Det kan være på hjemmesiden, sociale medier, i nyhedsbreve, eller du kan benytte lejligheden til at sende et julekort.

Læs mere om ferie

Eller ring til os på telefonnummer 3283 0110, hvis du har spørgsmål.

Har du brug for hjælp?

Er du også arbejdsgiver? Vores jurister er eksperter – også inden for personalejura.

Ring eller skriv - vi svarer på dine spørgsmål inden for 24 timer på hverdage.

Bestil Ledelsesrådgivnig

Har du brug for hjælp til at håndtere virtuelle trivselssamtaler med dine medarbejdere – eller er du selv presset og følelsesmæssigt i klemme, så kan du få en personlig og fortrolig sparring med en af vores erfarne ledelsesrådgivere.