Dine medarbejdere skal kompenseres for afskaffet store bededag

I år vinker vi farvel til store bededag som helligdag – og får dermed en ekstra arbejdsdag. Det betyder, at månedslønnede lønmodtagere skal have et løntillæg. Få et overblik over, hvor meget du skal kompensere dine medarbejdere.

24. januar 2024

Lønberegner: resultat

Store bededag er nu en helt almindelig arbejdsdag, det blev besluttet i Folketinget den 28. februar 2023.

De almindelige løn- og ansættelsesvilkår, som gælder på almindelige arbejdsdage, vil altså fremover også gælde den fjerde fredag efter påske. Derfor skal dine medarbejdere også have løn for den ekstra arbejdsdag.

Månedslønnede lønmodtagere skal fra 1. januar 2024 kompenseres med et løntillæg på 0,45% af den årlige løn.

Timelønnede medarbejdere skal ikke modtage et løntillæg, men får i stedet løn for de timer de arbejder.

Kompensation for St. Bededag gælder for alle lønmodtagere på det danske arbejdsmarked. Selvstændige konsulenter og administrerende direktører er ikke omfattet af loven.

Hvordan udregnes løntillægget?

Løntillægget regnes ud fra din medarbejders almindelige løn.

Arbejdsgivers bidrag til pension og faste tillæg – det gælder forskudsstillæg, vagttillæg og rådighedstillæg – er også en del af beregningen af løntillægget.

Betaling for overarbejde, bonus, aktieoptioner og ferietillæg indgår ikke i beregningen.

Holder din medarbejder ferie med løn eller barselsorlov med løn har personen ret til samme tillæg, som hvis personen var på arbejde. Det gælder også, hvis medarbejderen er på barsel med dagpenge.

Hvornår skal jeg udbetale løntillægget?

Du kan som arbejdsgiver vælge enten at udbetale løntillægget månedligt sammen med den normale løn eller at udbetale løntillægget to gange årligt sammen med medarbejderens løn for maj og august.

Hvis medarbejderen fratræder sin stilling, har personen stadig ret til at få udbetalt det tillæg, som er opsparet siden sidste udbetaling af løntillægget – dvs. med en såkaldt forholdsmæssig andel.

Det gælder også, hvis medarbejderen fratræder før store bededag, hvor personen ellers skulle have arbejdet den ekstra dag.

Kan jeg give fri i stedet for løntillægget?

Hvis du som arbejdsgiver vælger at holde fast i store bededag som en betalt fridag, selvom helligdagen er afskaffet, skal du stadig betale et løntillæg på 0,45% til dine månedslønnede medarbejdere.

Du kan som arbejdsgiver altså ikke slippe for at betale løntillægget ved at give fri i stedet for.

Har du brug for juridisk rådgivning?

Som medlem af Lederne Virksom kan du bruge vores juridiske rådgivning og få svar indenfor 24 timer på hverdage.