Sådan håndterer du sexchikane fra din kunde eller leverandør

Sexchikane på arbejdet sker ikke kun blandt kollegaer. Det kan også opstå i relationen med kunder og leverandører. Som selvstændig kan det være vanskeligt at navigere i, hvordan både du og dine ansatte skal forholde jer, når I oplever chikane fra en, som arbejdspladsen potentielt kan være afhængig af.

30. oktober 2020

Seksuel chikane kan have alvorlige konsekvenser som mistrivsel, angst, depression m.m. for dem, det går ud over. Det har også alvorlige konsekvenser for arbejdsmiljøet i øvrigt og kan medføre mistillid, utryghed og stress på arbejdspladsen, hvilket også kan gå ud over både produktivitet og opgaveløsning. Derfor er det vigtigt at være bevidst om, hvordan du bør forholde dig, hvis enten du eller dine medarbejdere oplever seksuel chikane fra kunder, samarbejdspartnere eller leverandører.

Håndtér sexchikane: Læs arbejdsmiljøchef Lars Andersens råd

  • Bliver du udsat for sexistisk adfærd eller sexchikane fra en klient eller kunde, bør du tage situationen alvorligt og alt efter situationen sige fra overfor kunden.

  • Forklar din oplevelse og baggrunden for din reaktion så konkret og objektivt som muligt. Beskriv, hvordan du oplevede, hvad der skete, og hvorfor det ikke er i orden.

  • Du kan også spørge til kundens version af det, og så kan I forhåbentlig få afklaret situationen og forhindre flere tilfælde.

  • Vær dog opmærksom på, at det er lettere sagt end gjort. For det kræver både mod og styrke at sige fra over for dem, der krænker. 

  • Får du ikke reageret i situationen, må du ikke skjule over for andre, at du er blevet chikaneret.

  • Husk på, at det ikke er din skyld, men opfat chikanen som et arbejdsmiljøproblem – og ikke som dit personlige ansvar.

  • Hvis I i virksomheden har oplevet episoder med seksuel chikane fra en kunde, så tal om jeres erfaringer og drøft, hvordan I bedst muligt kan bruge erfaringerne. Sådan kan I undgå lignende situationer, og I er klædt på til at håndtere dem, når de opstår. 

  • Det kan være en god idé at registrere episoder med sexchikane. På den måde får du overblik over, hvor, hvornår og i hvilke situationer de finder sted.
Selvom du ikke har oplevet seksuel chikane, kan det være en god idé at forebygge og minimere risikoen for, at det sker. Det er vigtigt, at du er klædt på til opgaven.

Forebyg sexchikane: Læs arbejdsmiljøchef Lars Andersens råd

  • Giv instruktion til dine ansatte. Instruktionen kan fx indeholde information om gældende retningslinjer og go-to-personer, hvis man oplever sexchikane i forbindelse med sit arbejde med fx en kunde. Hav særligt fokus på at instruere nyansatte, unge, vikarer, elever, studerende og praktikanter. 

  • Tænk over, hvordan I har tilrettelagt jeres arbejde. Tilrettelæggelsen af jeres arbejde kan være med til at forebygge, at I bliver udsat for sexchikane. Overvej om det i nogle tilfælde er nødvendigt, at I er to eller flere til stede. Vær opmærksom på situationer eller tidspunkter, hvor I er særligt udsatte. 

  • Målret arbejdet med at forebygge sexchikane, fx ved at foretage en risikovurdering, hvor I forholder jer til de kunder og situationer, I møder i arbejdet.