Sådan holder du dit nytårsforsæt

2020 har været et særdeles utraditionelt år, og nu hvor et nyt år står for døren, kan et nytårsforsæt være en god måde at se frem og planlægge dine ønsker og mål for 2021. Har du for eksempel intentioner om at styrke din virksomhed? Eller ønsker du at blive bedre til at kommunikere eller få en bedre relation til dine ansatte og samarbejdspartnere? 

27. november 2020

Sådan holder du dit nytårsforsæt

Et nyt år står for døren, og det er dermed et godt afsæt for at gøre status og få formuleret dine nytårsforsætter. Måske er du god til at holde dem, eller måske har du ligesom mange andre erfaring med, at dine nytårsforsætter kommer til at smuldre lidt for hurtigt.

Uanset hvad, så giv dig selv mulighed for at stoppe op, så du kan reflektere over, hvad du gerne vil opnå eller forandre arbejdsmæssigt og privat. Og har du brug for inspiration til at komme godt i mål, så er her seks gode råd fra rådgiverne til at sætte nye mål og holde fast i dem. 

1. Hold fokus og find din hen imod-motivation
Tænk over, hvad der vil være meningsfulde mål at sætte for dig selv i det nye år. Hvis listen er lang, er det vigtigt, at du snævrer feltet ind og prioriterer. Alt for mange nytårsforsætter betyder mangel på fokus og en stor risiko for ikke at nå nogen af dem. Sæt hellere ét eller højst to mål og hold fokus. Planlæg, hvornår du skal have tid til at indfri dine mål – det vil ikke nytte at lægge mere oven i en allerede travl hverdag uden at vide, hvornår du har tiden til at få gjort noget ved det.

Læg mærke til, om dine tanker er fokuseret på, hvad du ikke vil, og hvad du vil væk fra frem for, hvad du gerne vil hen imod, og hvad du gerne vil opnå. Der er bundet energi i den negative væk fra-følelse, men den er kortvarig i forhold til den positive energi og motivation, der ligger i at arbejde hen imod noget. Den positive forandring er din benzin undervejs. Derfor er det vigtigt at fokusere på, hvad du gerne vil.

2. Sæt et positivt mål, som er konkret, ambitiøst og realistisk
Vær nysgerrig på dig selv, når du formulerer dit nytårsforsæt. Spørg dig selv: Hvad er det specifikt, jeg gerne vil opnå? Hvad vil det konkret give mig? Hvad er det for et behov, jeg får dækket? Hvilken positiv indflydelse vil det have på mig og mine omgivelser? 

Sørg for, at dit mål bliver konkret, men også ambitiøst, så det afspejler den forskel, du gerne vil gøre. Og gør dit nytårsforsæt realistisk, så der er stor sandsynlighed for, at du får en succesoplevelse. Fornemmelsen af at komme i mål giver selvtillid og selvværd og troen på, at du kan lykkes. Dine små succeser undervejs er vigtige og afgørende for din motivation videre frem. Det hjælper ikke at sætte mål, som, du på forhånd ved, er umulige at nå. 

Pas også på med at sætte mål, som forudsætter, at bestemte omstændigheder er/ikke er tilstede, såsom corona-situationen. Det kan gøre det svært at indfri dine mål og medføre, at du mister motivationen. 

3. Find din ”første trædesten” og beløn dig selv undervejs
Når du har sat dine mål, så bryd dem ned i mindre delmål og helt ned på konkrete tiltag, du kan få ind i hverdagen på en nem og overskuelig måde. Når du bryder målet ned, hjælper det dig til at få dit nytårsforsæt til at gå fra tanke til handling. 

Spørg dig selv: Hvad er det første skridt, jeg skal tage for at holde mit nytårsforsæt? Hvornår vil jeg gøre det? 

Dine delmål giver dig også mulighed for at evaluere og endnu vigtigere – at blive bevidst om det, der lykkes. Giv dig selv lov til at nyde den gode fornemmelse og fejre dine små succeser undervejs. Det giver energi og fornyet motivation med en lille belønning.

4. Kom ”de små bump” på vejen i forkøbet
Du ved sikkert allerede, hvor du vil møde udfordringer. Brug din selvindsigt til at komme dem i forkøbet.

Overvej på forhånd: Hvad gør jeg, hvis min motivation bliver svækket? Hvilke situationer kan jeg forestille mig vil blive kritiske for, om jeg når mit mål, og hvad vil jeg så love mig selv at gøre? Hvor plejer jeg at falde i?

Jo bedre du er forberedt på, hvordan du vil møde udfordringer undervejs, jo lettere vil det være at håndtere dem, når/hvis de opstår.

5. Sig dit nytårsforsæt højt og få støtte undervejs
Fortæl om dine intentioner til personer tæt på dig. Vigtigst er, at de er ”gode hjælpere” og kan støtte og motivere dig undervejs – også når din viljestyrke bliver udfordret, eller du er presset i hverdagen, for det er her, det er nemt at falde tilbage i de gamle mønstre og vaner. Fordelen ved at sige dit nytårsforsæt højt er, at du forpligter dig ”offentligt”, og hvem ved – måske får du også inspireret andre. Positive intentioner om forandring smitter.

6. Sæt en bagkant
Sæt en bagkant for, hvornår du skal have opnået dine delmål og dit endelige mål. Det sikrer en god anledning til at genbesøge dit mål, hvis du ikke har fået indfriet det: Er det meget problematisk, eller er det noget, du godt kan leve med?

Hvis du ikke har nået dit nytårsfortsæt, fordi dit mål, omstændigheder eller prioriteter har ændret sig, så skub det til side og acceptér, at det ikke blev lige nu. Hvis du stadig gerne vil stræbe efter målet, så sæt en ny bagkant og nye delmål.