Pressemeddelelser

Mere støtte til selvstændige

Virksom er tilfreds med, at støttebeløbene til selvstændige nu hæves men efterlyser lån til at betale den forestående moms.

09. februar 2021

Erhvervsminister Simon Kollerup annoncerede på et pressemøde i formiddag en bred politisk aftale, der blandt andet indebærer, at loftet for støtte til selvstændige forhøjes fra 23.000 kr. til 33.000 kr. om måneden for selvstændige med mindst én fuldtidsansat, og til 30.000 kr. om måneden for selvstændige uden ansatte.

Det falder i god jord hos Virksom, der længe har argumenteret for mere støtte til de selvstændige.

- Det er kun fair, at hjælpen til selvstændige hæves, så den matcher hjælpen til almindelige lønmodtagere. For det giver ikke mening, at hjælpen til fx den tvangslukkede frisør afhænger af, om hun er selvstændig eller lønmodtager. Derfor er dagens aftale en rigtig god nyhed, som ikke kommer et øjeblik for tidligt. Det er noget, vi længe har presset på for, siger Niklas Praefke, cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation.

Han havde dog gerne set, at vilkårene for at få del i støtten var blevet forbedret yderligere. Med dagens aftale bliver det nemlig et krav for at få del i støtten, at den selvstændige ikke tager mere end 23.000 kr. ud af virksomheden om måneden i den periode, hvor den forhøjede kompensationssats modtages.

- Den begrænsning er et lille dryp af malurt i bægeret. Der skal smør på brødet, og derfor havde vi helst været uden den begrænsning, men alt i alt er det en god aftale, siger Niklas Praefke.

Som noget positivt peger han på, at kravet til, hvor stor en omsætning man skal have for at få adgang til kompensation, sænkes fra 10.000 kr. om måneden til 8.000 kr. om måneden. Det kommer også til at gælde i kompensationsordningerne for freelancere og kombinatører.

Begge ændringer sker med tilbagevirkende kraft fra den 9. december 2020, og det vil være muligt for selvstændige, der allerede har søgt ordningerne, at søge igen.

Selvom ordningen modtages med tilfredshed hos Virksom, efterlyser Niklas Praefke en løsning på den udfordring med den kommende momsbetaling, som mange selvstændige står overfor.

- Hvis jeg skal pege på den helt store mangel i dagens aftale, så er det, at der stadig ikke er indgået aftale om den låneordning for de forestående momsbetalinger. Det har regeringen ellers foreslået. Vi nærmer os med hastige skridt 1. marts, hvor momsbetalingerne skal falde, så det ville være rart for både de selvstændige og virksomhedslederne snart at kunne få ro i maven, siger han.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk