Flemming Kluges rejse som selvstændig

Flemming Kluge
Jeg har haft den store glæde igennem de sidste 22 år at være selvstændig med tre vidt forskellige virksomheder. Mine forældre var ikke selvstændige, og som ung var det ikke et mål for mig at skulle blive selvstændig. Men hvis man er drevet af at skabe resultater, ser muligheder frem for begrænsninger, trives med at omgås mange spændende mennesker og er idérig, så har jeg erfaret, at man har gode forudsætninger for at blive selvstændig. 

Når jeg har startet virksomhed, så har jeg aldrig gjort det alene, fordi jeg har altid været bevidst om mine begrænsninger. Udover at kende til de fleste af mine egne begrænsninger, så er jeg vild med dynamikken, forskelligheden og at 1 + 1= 4. Når man er ansat i større virksomheder, så er der naturligvis muligheder for at gøre karriere, men jobbet kan være mere begrænsende. Der kan være beslutninger, som ikke bliver taget eller først bliver taget, når ”toget er kørt”. Det er fantastisk som selvstændig ikke at have disse begrænsninger og selv at vælge, hvilke kunder man vil samarbejde med. 

Udfordringerne ved at starte sin egen virksomhed bliver totalt overskygget af euforien ved at skulle bygge noget op fra bunden. Jeg er virkelig interesseret i salg, og jeg synes, at det er spændende at indlede dialog med mennesker, som jeg ikke kender, hvorfor det altid har faldet mig let at booke kunde- og salgsmøder med mere. Jeg vil mene, at den største udfordring, og grunden til, at mange opstartsvirksomheder ikke overlever, er manglende forståelse for, hvordan man får skaffet nye kunder. Jeg har set mange, der havde en fantastisk idé, men som ikke formåede at simplificere og kommunikere, hvorfor kunderne skal investere i deres løsning eller produkt. Hvis man ikke kan sælge, så er det godt at indlede et samarbejde med nogen, der kan hjælpe med at booke kundemøder, udarbejde præsentationer og så videre. Hvis det er på plads, så kommer man meget langt med sin begejstring! Begejstring har en fantastisk smittende effekt og man kan som modtager kun blive inspireret.   

Karriererådet, som jeg ville ønske, at jeg havde fået som ung er: ”Selv i den mest pressede branche, er der altid nogen, der tjener penge”. Det betyder, at hvis man ønsker at blive selvstændig, så behøver man ikke opfinde den dybe tallerken, så længe der er en klar strategi for, hvordan man vil forædle branchen, løsningen eller produktet.
Flemming Kluge

Det at arbejde sammen med min ægtefælle hver dag er fantastisk! Jeg har flere gange holdt foredrag om det, fordi mange spørger: ”Hvordan er det muligt at drive en virksomhed sammen med sin ægtefælle?”. Det er fantastisk at dele drømme, privat som i erhvervslivet, med sin kone og bedste ven. Derudover er der altid 100% forståelse, når en af os skal rejse eller arbejde meget sent, og vi kan altid hjælpe hinanden, når den ene er presset. Jeg blev en del af KLUGE A/S i 2005, en virksomhed min kone Jannie startede hjemme i karnappen i 2003. At det var mig, der gik ind i min kones virksomhed har vi haft meget sjov ud af, fordi mange stereotypt tænker, at det må være omvendt. Vi satte vi os ned og lavede regler for, hvordan vi mente, at det ville komme til at fungere bedst for os, privat som på jobbet.

Når man er selvstændig, kan man altid arbejde, have travlt med at levere eller have travlt med at få nye kunder, produktudvikle, optimere processer med mere. Men man skal også huske at være kærester. I 2005 havde vi i øvrigt fire hjemmeboende børn, som vi selvfølgelig ønskede at være sammen med. Vores regler er:

  1.  Når vi kørte ind i indkørslen til privaten, så talte vi ikke arbejde før, efter børnene sov

  2. Når vi er på arbejde, så skal vi ikke agere som ægtefæller, men som kompagnoner, der udfordrer, spiller hinanden gode og ikke mindst fremelsker forskelligheden

  3. Hvis der skulle opstå dårlig stemning privat (blot en tanke), så skal vi ikke tage det dårlige humør med på arbejde

  4. Ikke at tale arbejde i soveværelset

Jeg har tidligere været selvstændig med to gode venner, hvor vi også lavede regler for, hvordan vi skulle samarbejde. Vi fik en advokat til at lave et dokument, der ned til mindste detalje beskrev, hvis en af os ville sælge vores del af virksomheden. Det gjorde det meget let, da jeg efter knap fem år besluttede at sælge min andel. Det er vigtigt at skrive begge ting ned, for man kan godt blive forblændet af den eufori, der opstår, når man skal ud og være selvstændig.

Jeg tror på, at alle vores drømme kan gå i opfyldelse, hvis bare vi har modet til at forfølge dem. Det er ikke nok bare at have en drøm. Du er nødt til at forfølge drømmen, og det kræver mod, flid og lidt held. Som vi siger: ”Heldet følger de flittige”. Når jeg rådgiver og sparrer med personer, der ønsker at blive selvstændige, har jeg blandt andet følgende råd:

  1. Du skal virkelig brænde for dit produkt og løsning og tro på det helt ind i knoglerne. Husk at drømme stort og længe. Vær derefter pessimistisk og kritisk ved at udfordre din drøm. Dernæst skal du planlægge og opsætte mål, der er: specifikke, attraktive, realistiske, tidsbestemte, forenelige med eksempelvis familie, venner og finansiering. Fælles for alle råd er, at de skal synliggøres og formuleres positivt

  2.  Få sparring fra personer, der er dygtige på hver sit område. Det bør ikke være familie eller nære venner, da de er farvede af at kende dig og formentlig ikke giver dig den ærlige sparring. Men det vigtigste er, at det er dine penge, og det er dig, der tager beslutningen om, hvilke råd du kan og vil bruge, så du er tro mod dine værdier

  3. Outsource alt det, som ikke er dine spidskompetencer. Det kunne være bogholderi, hjemmeside, logo, IT med mere. Når du skal ansætte, så ansæt personer, der er dygtigere end dig selv

  4. Start op i en selskabsform, og beslut fra starten af, hvad du økonomisk vil satse på eventyret. Og undgå at kautionere eller hæfte personligt

Tænk på: ”Hvad er det værste der kan ske”? Hvis det mod forventning ikke skulle gå for dig som selvstændig, kan du jo altid få et job igen.

Flemming Kluge, KLUGE A/S

Foto: Rune Lundø