Anita Lykke Klausen

”Jeg var nået til et punkt, hvor jeg havde behov for at sige enten-eller”

Passionen vandt over usikkerheden hos Marketing-rådgiver Anita Lykke Klausen. Selv om hun sprang ud som fuldtidsselvstændig midt under Corona, havde hun allerede tjent dobbelt så meget som sin tidligere månedsløn efter 14 dage.

Anita Lykke Klausen
Anita Lykke Klausen er selvstændig inden for neuromarketing, annoncering og mediehåndtering. Hun er en af de profiler, du kan lære bedre at kende, når vi i en række portrætter sætter fokus på Virksoms medlemmer. Her får du indblik i deres personlige historier og råd til andre selvstændige med en ledelsesbaggrund eller –fremtid.

Hvorfor blev du selvstændig? 
Min virksomhed, som jeg har haft i fire år ved siden af mit faste arbejde, har altid været min faglige legeplads, men konstellationen fuldtidsarbejde og virksomhed var blevet en begrænsning og ikke den frihed, det engang var. Jeg var nødt til at sige nej til mange spændende opgaver og kunder, for uanset hvor fleksibel en arbejdsplads, jeg havde, var der jo altid en eller anden grænse. Så jeg var nået til et punkt, hvor jeg havde behov for at sige enten-eller, og i sidste ende kunne jeg mærke, at den eneste løsning, der ikke ville efterlade mig med en hvad nu hvis-fortrydelse, var at gå med virksomheden og vælge passionsprojekterne til.

Hvad skal du vide som freelancer? Læs mere her

Du blev fuldtidsselvstændig den 1. august, lige ’midt i’ Corona. Hvordan turde du det?
Jeg tror altid, man kan finde argumenter for, at det er et dårligt tidspunkt at sige sit job op eller starte virksomhed på. Jeg gik længe og overvejede, om jeg skulle gøre det før eller efter sommerferien, hvornår det passede med kundernes budgetter og så videre. Men jeg kan i sidste ende ikke spå om, hvad der er bedst, og jeg kan heller ikke spå om Corona. Under alle omstændigheder er mit arbejde muligt at udføre digitalt. Jeg elsker at være ude hos mine kunder fysisk, men det er ikke strengt nødvendigt. Så jeg tænkte, at det nok skal gå.

Anita Lykke Klausen

Har du så kunnet mærke Corona i din virksomhed?
Kun på den måde, at jeg og min kæreste, som også er selvstændig, ikke lige pakker kufferten og arbejder en måned fra Bahamas eller Dubai. Det ville vi kunne gøre ellers, men det gør vi ikke nu. Jeg tror ikke, jeg har haft hverken flere eller færre opgaver på grund af Corona. Man kunne forestille sig, at der på grund af fyringer af faste medarbejdere blev brugt flere freelancere, men omvendt er det nok ikke lige nu, virksomhederne springer ud i at købe neuromarketing, som de færreste kender. Så alt i alt kan jeg ikke pege på effekten af Corona.

Hvad har overrasket dig ved livet som selvstændig?
Jamen – måske kommer jeg til at lyde selvfed nu – men simpelthen, hvor godt det er gået. Allerede efter 14 dage havde jeg tjent dobbelt så meget som min månedsløn; og jeg havde en god løn, som jeg var glad for. Da jeg så det, måtte jeg lige ind og tjekke tallene efter en ekstra gang. Det er ikke sådan, at jeg køber en Mustang i morgen, men at have så meget omsætning, mens man står over et samfund – og en mor – der er lidt bekymret over økonomien og Corona, er lidt surrealistisk, men også meget bekræftende. Jeg tror, det er, fordi jeg har arbejdet på at bygge mit brand op, helt tilbage fra jeg var studerende.

Var der noget, du frygtede ved at blive selvstændig?
Jeg frygtede, om det ville være ensomt, og at jeg ville sidde derhjemme og kun tale med hunden og kassemedarbejderen i Kvickly. Men jeg har fundet ud af, at hverdagen kan blive lige så social, som du gerne vil have den til at være. Jeg kan for eksempel sprede mine møder med kunder hen over hele ugen, så jeg skal ud ad døren hver dag. Eller jeg kan holde alle møder på en dag og fordybe mig i arbejdet derhjemme andre dage. Jeg var bekymret for, om jeg ville mangle kolleger, men jeg har en masse konkolleger, som det er rart at vide, at jeg altid kan skrive eller ringe til. 

Hvad gør dig særligt egnet til at være selvstændig?
Dels at jeg helt visuelt kan se en idé fra start til slut – og i det hele taget kan finde på ideer til nye projekter. Og så er jeg som person klart mere kompetent til at lede end til at blive ledet.

Jeg kan godt lide selv at sætte tempoet og selv været den, der gør det hele. Men det kræver også, at man kan være sin egen leder og sætte sine egne deadlines. 

Hvad er så din udfordring?
Ikke at gå videre med projekter, som der ikke er tid til, eller som ikke understøtter den retning, jeg gerne vil i, så det ender med at blive halvhjertet. Jeg kommer nemt til at sige ja, fordi jeg har en side af mig, som er en kæmpe ja-hat og bliver begejstret for alt muligt. Den anden side er sådan en mere realistisk projektledertype, og de to sider skal begge have plads. Nogle gange hører man kunder tale om projekter, der kommer enten fra hjertet eller fra hjernen. Når man kun er sig selv, skal man kunne lede med begge dele.

Læs mere om Louise, der aldrig har tvivlet på sin egen ret til at lede, og som nu lever af at puffe til andre dygtige kvinder

Man hører ofte, at selvstændige arbejder meget. Hvordan er din balance?
Min arbejdsdag starter, præcis når jeg føler for det, og det er oftest 6 eller 7 om morgenen, for det passer bedst til min rytme. Selvfølgelig er jeg tilgængelig, når mine kunder er på arbejde 8-16, men jeg kan godt gå en tur på stranden med hunden klokken 13. Når jeg underviser en hel dag, kan jeg arbejde før og efter undervisningen og ende med en arbejdsdag fra 7-21. Men så har jeg til gengæld nogle dage, hvor jeg kun behøver at være tilgængelig og ikke behøver sætte mig til at arbejde. Plus, at jeg ikke går hjem fra arbejde og er sur på chefen eller bekymret over en lønforhandling, eller ligger søvnløs over, om jeg får den forfremmelse, jeg har fortjent. Jeg skal heller ikke vente på, at andre tager en beslutning. Der er kun mig selv, jeg kan være frustreret over, og så finder jeg hurtigere nogle løsninger. 

Anita Lykke Klausen

Hvad er dine ambitioner som selvstændig?
Jeg vil gerne bygge en forretning op, der er delvist selvkørende, så jeg for eksempel kan trække stikket i seks måneder og skrive en bog. En mulighed kunne eksempelvis være at øge min passive indtægt i form af affiliate sites, som måske kan gøre, at jeg i perioder kan arbejde 10-15 timer om ugen med kunder, mens jeg har et bogprojekt. Så jeg drømmer om at lave en virksomhed, hvor jeg kan skifte mellem at være racerkører og søndagsbilist. Lige nu har jeg heldigvis økonomien til at kunne sige nej til opgaver, der ikke understøtter mig i den retning, jeg gerne vil, og det håber jeg at kunne fortsætte med. Jeg kunne for eksempel godt ombygge en hjemmeside, men jeg ville ikke glæde mig til det, og jeg ville ikke ønske mig flere af den type opgaver. Hvis jeg når dertil, at jeg er nødt til at sige ja til den slags opgaver, ved jeg faktisk ikke helt, hvad jeg gør. Jeg har ikke lyst til at have ansatte, for i den her virksomhed vil jeg gerne både være den, der sætter kursen, styrer roret, ror og så videre. Det passer rigtig godt til mit temperament og dette tidspunkt i mit liv. Men på længere sigt vil jeg helt sikkert gerne tilbage til et lederjob, for ledelse er min anden faglighed. Jeg elsker at arbejde med teams, at lære fra mig og se mennesker udvikle sig ud af deres rolle. Det er jeg ikke færdig med at dyrke. 

Hvorfor er du medlem af Virksom?
Jeg har været medlem af Lederne og har været virkelig glad for det, både i forhold til faglig og juridisk sparring. Lige nu med Virksom er det mest trygheden i at vide, at jeg kan få hjælp, hvis jeg har brug for det – ligesom en forsikring. Men på lidt længere sigt vil jeg gerne have nogle friske øjne på udviklingen af min virksomhed, for det tror jeg altid er godt. 

Læs mere om et medlemskab hos Virksom

Hvordan bevarer og styrker du din faglighed som selvstændig? 
Den skal prioriteres. Normalt ville jeg gå til morgenmøder og den slags, men det er alt sammen lukket på grund af Corona. Så lige nu er det gennem mine kunder og så i små doser i løbet af dagen, hvor jeg holder mig ajour. Realistisk set er der ingen selvstændige, der har en hel dag til at sidde og opdatere sin faglighed.

ANITAS TRE VIGTIGSTE ERFARINGER SOM SELVSTÆNDIG 

  1. Gør tingene på din egen måde. Hvordan ville din hverdag og arbejdsliv se ud, hvis du droppede samfundets "sådan gør man jo bare"-normer? 

  2. Du kan sagtens fylde ordrebogen med opgaver. Men et tilvalg af opgaver betyder (potentielt) et fravalg af andre. Så fyld din kalender med de opgaver, der giver dig energi. 

  3. Find din prissætning. En tommelfingerregel er at dividere dine udgifter (inkl. løn) med det antal timer, du gider at arbejde (husk at tage højde for de administrative timer, som du ikke kan sælge).

ANITA LYKKE KLAUSEN, F. 1990

  • Selvstændig inden for neuromarketing, annoncering & mediehåndtering i AnitaLK
  • Tidligere blandt andet rådgiver i Operate og Head of Social & kampagneleder i Bolius
  • Uddannet i International virksomhedskommunikation med retningen Interkulturelle markedsstudier og Spansk fra CBS
  • Forfatter til Help Marketing Bogen – Grundbogen i Digital Markedsføring sammen med Eric Ziengs
  • Bor med sin kæreste i København
Tekst: Ulla Hinge Thomsen
  

Foto: Anders Rye Skjoldjensen
Medlemskab hos Virksom