3 ting du kan gøre for at skabe struktur i dit arbejdsliv som freelancer

Som freelancer er din tid det mest dyrbare, du har, og du skal bruge den nyttigt for både at nå dine opgaver og udleve den frihed som gjorde, at du i sin tid blev freelancer.

Skab struktur

For at lykkes som freelancer med både nok opgaver og frihed er der en række ting, du selv bør gøre for planlægge din tid bedst muligt.

Prioriter din egen udvikling

Som freelancer er du professionel, og har en række kompetencer, som du gerne vil bruge og udvikle. Men den tilfredsstillelse der ligger i at lære nyt og blive endnu bedre, kan hurtigt vendes til det modsatte, hvis du påtager dig opgaver, hvor dine kernekompetencer er ligegyldige. Og så bliver du bare en tilfældig ressource, og det var vel ikke det, du drømte om? 

For at undgå dette bør du derfor være grundig, når du vurderer de opgaver, du får tilbudt. Sig kun ja til dem, som giver mening, og hvor du videreudvikler dig som professionel. Det giver gode og energigivende dage, hvor du gør en forskel for dig selv og din kunde.

Tænk altid salg ind

Dette kræver imidlertid, at du har opgavemuligheder nok at vælge og vrage imellem, og at du hele tiden sælger og sælger. En god salgsvane er at afsætte et fast tidsrum hver uge til at være opsøgende på mindst én tidligere og én ny kunde og sælge nye opgaver, som du vurderer, at de har brug for. Og når du taler med dine kunder, så husk hele tiden, at uanset hvad I taler om, så skal du i gang med at forberede eller ligefrem sælge nye opgaver til dem. 

Hvad skal du vide som konsulent? Læs mere her

Find din indre projektleder frem

Du skal også kunne nå at levere de opgaver, du har solgt uden at arbejde i døgndrift. Det betyder, at du skal nøjes med at tage de opgaver ind, som du kan nå. Du skal også være i stand til at planlægge frem og lave en rullende plan, der rækker mindst en måned frem. Her skal nye opgaver, deres forventede varighed og deres deadlines planlægges mellem de dage, hvor du har andre planer eller holder fri. Sørg for at have en realistisk plan, som du loyalt følger.  

Her kan det være en god ide at beslutte hver dag, hvilken opgave der den dag har første prioritet. Starte med opgaven og sætte et mål for hvor langt du skal nå med den opgave den pågældende dag.  Når dette mål er nået, kan du kaste dig over andre ting. Det er også en god ide sidst på dagen at registrere, hvad du alt i alt nåede den dag, og beslutte første prioritet og mål for morgendagen.  

Denne planlægning vil gøre det nemmere for dig at holde fri med god samvittighed og give dig et klart billede af, hvor lang tid dine forskellige opgaver tager. 

Med ovestående vaner skulle du gerne opnå både en større økonomisk frihed og frihed til at bruge din tid, som du helst vil.

Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som freelancer

Sådan hjælper vi dig

Virksoms A-kasse

Når du er medlem af Virksoms A-kasse, følger der en lang række fordele. Læs om dem her. 

Sparring til dig

Få den sparring, der passer til dig. Vi sidder klar til at hjælpe på telefon, FaceTime og Skype.

Indtægtssikring Virksom Freelancer
Som den eneste forsikring på markedet, kan du med Virksoms indtægtssikring få op til 60.000 kr. skattefrit hver måned.