Sådan kan du både arbejde og få dagpenge som konsulent

Vil du arbejde som selvstændig eller som lønmodtager på honorarbasis? Det afhænger af din intention med arbejdet, og om du vil have dagpenge. Vi giver dig overblikket her. 

Sådan kan du både arbejde og modtage dagpenge som konsulent

Som konsulent kan du både være lønmodtager og selvstændig rent A-kassemæssigt. 

Konsulent på fuld tid

Hvis du som konsulent på fuld tid ønsker at søge om dagpenge og arbejde på nedsat tid, skal vi først og fremmest finde ud af, om du er lønmodtager eller selvstændig med dit konsulentarbejde – se nedenfor. Herudover skal du altid opfylde et indkomstkrav og have beregnet din dagpengesats.

Desuden skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet til et lønarbejde på fuld tid. Dit indkomstkrav og beregning af din dagpengesats sker ud fra dine honorarindtægter eller overskud af selvstændig virksomhed. Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte A-kassen.

Hvis du arbejder på nedsat tid og samtidig får dagpenge, vil dine indtægter blive omregnet til timer med en omregningsfaktor til modregning i dagpengene, hvis du er lønmodtager eller time for time, hvis du er selvstændig. Du vil have ret til supplerende dagpenge i 30 uger.

Vær opmærksom på, at arbejder du på fuld tid som selvstændig konsulent, og du ikke har så meget at lave, kan du ikke arbejde på nedsat tid med din virksomhed, mens du får dagpenge. Du er nødt til at lukke virksomheden, være ledig og i jobsøgning til lønarbejde i seks måneder. Herefter vil du igen kunne åbne virksomheden og søge om dagpenge, mens du arbejder i virksomheden på nedsat tid.

Konsulent som lønmodtager

Hvis du ser dig selv om lønmodtager, hvor du arbejder fra opgave til opgave og indberetter dine indtægter som lønmodtager med B-indkomst til SKAT, anses du som lønmodtager i A-kassen med de muligheder og begrænsninger, der er i den situation.

Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som konsulent

Konsulent som selvstændig

Ser du dig selv som selvstændig, vil du typisk oprette et CVR-nummer, der er den største indikation hos os om, at du driver selvstændig virksomhed. Der er naturligvis en masse undtagelser, men opretter du et CVR-nummer og arbejder i den virksomhed, du har oprettet, er du som udgangspunkt selvstændig. Momstilmelder du dig tilmed, er du helt sikkert selvstændig, fordi du så også benytter de skattemæssige fradragsregler for selvstændige.

Er du selvstændig og ønsker at få dagpenge, fordi der ikke er så meget at lave, og fordi du har brug for nogle indtægter, skal du forud for din anmodning om dagpenge have haft lønarbejde i mindst 480 timer i de seneste seks måneder, eller i gennemsnit 80 timer per måned. Det betyder reelt, at du kun kan få dagpenge i en sådan situation, hvis du har haft din selvstændige virksomhed som bibeskæftigelse ved siden af lønarbejdet. Du vil have ret til supplerende dagpenge i 30 uger.

En anden mulighed er, at du ophører med virksomheden helt og holdent. Så kan du få dagpenge, men først efter tre ugers venteperiode. Det kræver dog, at du har haft tilstrækkeligt med overskud i din virksomhed til, at du har ret til dagpenge. Du har altså ikke mulighed for at få dagpenge, før din virksomhed genererer et vis økonomisk overskud. 

Hvis du overvejer at arbejde på nedsat tid og få dagpenge samtidig, vil det give dig en større frihed at have de forskellige opgaver som lønmodtager, idet det kun er uger med dagpenge og arbejde, der medregnes til de 30 uger. Driver du selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, tæller alle uger med udbetalte dagpenge med, uanset om du har haft arbejde i de pågældende uger eller ej.

Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler som selvstændig, hvis du har tegnet en tillægsforsikring.

Hvad skal du vide som freelancer? Læs mere her

Sådan hjælper vi dig

Personlig sparring
Få den sparring, der passer til dine behov. Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe på telefon, Skype og FaceTime.
Pitch
På Virksom Pitch-Springboard hjælper erfarne erhvervsledere dig med at styrke din forretning og strategi.
Juridisk sparring
Find information om, hvordan og inden for hvilke rammer Virksoms jurister og advokater kan rådgive dig.