Hvad er forskellen på at være selvstændig og lønmodtager som freelancer?

Som freelancer kan du vælge at organisere dig som selvstændig eller lønmodtager. Læs med og find ud af, hvad det betyder for dig.

Lønmodtager eller selvstændig?

Inden du kaster dig ud i livet som freelancer, er det vigtigt, at du beslutter dig for, hvilken slags freelancer du er. Dette har nemlig betydning for blandt andet din indkomst og dine rettigheder. 

Selvstændig freelancer

Som selvstændig freelancer driver du en virksomhed for egen regning og risiko, hvor virksomheden har til formål at generere et overskud. Din virksomhed skal markedsføre og sælge produkter. Et produkt kan også være en ydelse, hvis indhold er viden.

Hvad skal du vide som konsulent? Læs mere her

Som selvstændig og virksomhedsejer adskiller dine skatteforhold sig fra lønmodtageres. Du kan blandt andet få fradrag for udgifter til drift af din virksomhed.

Læs mere om virksomhed og fradrag på skat.dk

Lønmodtager-freelancer
 
Som lønmodtager-freelancer udfører du opgaver for andre mod et honorar, men du har ikke din egen virksomhed.

Din status er altså ikke ligeså entydig. I udgangspunktet har du – ligesom selvstændige, ikke nogen lønmodtagerrettigheder som freelancer, fx løn under sygdom og ferie, men der kan være undtagelser.

En forudsætning for, at du i skattemæssig forstand defineres som lønmodtager, er, at du ikke har en personlig økonomisk risiko ved at udføre arbejdet. En personlig økonomisk risiko handler om din situation, hvis du fx bliver syg og ikke kan udføre opgaven. Er det dig personligt, der bærer det fulde økonomiske ansvar, vil du være selvstændig freelancer. Er det virksomheden, du udfører arbejdet for, der bærer det fulde økonomiske ansvar, vil du være lønmodtager freelancer.

Hvis du har en fast aftale med én bestemt virksomhed om at udføre en række opgaver mod honorarbetaling, kan det være, at du har så fast en tilknytning til virksomheden, at du skal have en egentlig ansættelseskontrakt. 

Kontakt Virksom herom

Læs mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på som freelancer

Sådan hjælper vi dig

Virksoms A-kasse

Når du er medlem af Virksoms A-kasse, følger der en lang række fordele. Læs om dem her. 

Sparring til dig

Få den sparring, der passer til dig. Vi sidder klar til at hjælpe på telefon, FaceTime og Skype.

Indtægtssikring Virksom Freelancer
Som den eneste forsikring på markedet, kan du med Virksoms indtægtssikring få op til 60.000 kr. skattefrit hver måned.