5 topchefer: Her er vores bedste råd til unge ledere

Som leder af din egen virksomhed kommer du uundgåeligt til at beskæftige dig med ledelse; i forhold til at få ordren i mål, gennemføre projekter og lede samarbejdspartnere og måske også ansatte. I magasinet Lederne fortæller fem af landets topledere om alt det, de gerne ville have vidst i starten af lederkarrieren og giver deres bedste råd, som du som selvstændig leder også kan drage nytte af. Her kan du møde Allan Polack, adm. direktør i PFA.

Tekst: Elisabeth Hamerik Schwarz      Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Vær tålmodig så du ikke brænder ud

LEDERSKABET er ikke et demokrati, og det er mange unge ledere uforberedte på. Du bør i stedet altid lægge din beslutning ud i det åbne, også hvis den er upopulær – for det skaber respekt. Og så skal du lytte, lære at læse rummet, få dig en erfaren mentor, du kan tale med alt om, og øve dig i at tage mikrofonen i det offentlige rum, så du viser, at du kan gå foran og være en leder.

 Men når det er sagt, er livet og ikke mindst karrierelivet langt, og derfor skal du også have fokus på dig selv og dit (mentale) helbred. Så ro på. Mange unge går straks i gang med karriereplanlægningen, når de bliver ledere, men det er o.k. ikke hele tiden at køre i højeste gear – du skal nok nå det hele. Livet har mange faser, og vores tids ledere skal være helstøbte, så det giver respekt, hvis du tør sige stop i perioder for at få familielivet eller din sundhed til at hænge sammen. 

Tid er det dyrebareste, vi har, så selv om det nærmest er tabubelagt at sige det, skal du også balancere dit arbejds- og privatliv. Køb hjælp udefra, hvad enten det er rengøring, citronmånen eller parforholdsterapien. Jeg lover, at det er penge godt givet ud. Og før du siger ja til lederstillingen, tal med din partner om, hvad det betyder for jeres parforhold og familieliv – arbejdet flytter nemlig ind, om du vil det eller ej.

LÆS OGSÅ: Dit næste skridt - Camilla Sylvest, koncerndirektør i Novo Nordisk

For som leder påtager du dig opgaver, der kan påvirke dig psykisk, og det skal din partner have forståelse for, så han eller hun kan hjælpe dig i svære perioder. Ellers kan det give så store udfordringer i privatlivet, at dit lederskab æder dig op.

Jeg genbesøger tre ting, når jeg skal sikre mig, at jeg er i balance som leder, og det kan du også altid gøre, hvis du føler dig på usikker grund. 

Det første er dialogen: Tal med din mentor – bare det, at du formulerer problemet, er med til, at du erkender ting. 

Dernæst: Er din realitetssans intakt, og tager du ansvar, eller er du fuld af undskyldninger for, hvorfor tingene ikke går din vej? 

Og sidst, men ikke mindst: Mærk efter i maven, for der finder du svaret. Vi mennesker lever efter vores energier, så stol altid på din mavefornemmelse.

ALLAN POLACK, FØDT 4. MAJ 1959

2015-nu Administrerende direktør i PFA Pension. 

2007 Administrerende direktør i Nordea Asset Management. 

2002 Direktør for Nordea Life Holding. 

1988 Aktiechef, Andelsbanken, senere Nordea.