Imran RashidS REJSE SOM SELVSTÆNDIG

Jeg opdagede, at jeg gerne ville være selvstændig, da jeg inderst inde altid har været iværksætter-typen. Der skulle dog nogle rimelig heftige karrierespring til, før jeg slap en sikker karriere som praktiserende læge med en statssikret årlig milliongage. Jeg blev headhuntet til at arbejde som innovationschef på et privathospital med de to ting, jeg brænder mest for: Digital innovation og sundhed. Da jeg efter tre år ikke længere følte, at jeg udviklede mig og samtidig begyndte at brænde mere for at fokusere på digital sundhed og mental trivsel, skiftede jeg endnu en gang karrierespor; denne gang som selvstændig. Skåret ind til benet kan man sige, at jeg begyndte at brænde mere for mine egne drømme end andres.

Karriererådet, som jeg ville ønske, at jeg havde fået tidligere, er, at alsidighed er det, der sikrer dig en spændende, varieret og frem for alt menneskeligt udfordrende og udviklende karriere. 

De største udfordringer ved at starte sin egen virksomhed er alt det, du ikke er klar over, at du ikke ved. Alle de praktiske ting, som tager tid og fokus fra det, du måske brænder for. At du ikke har lige så let adgang til anerkendelse, som da du var ansat – og måske ofte føler dig temmelig usikker og dum. Men så snart du opdager, at alle iværksættere starter derfra – og at det er svært, netop fordi det er meningen, at du skal tage ved lære af det, så bliver det fedt.

Det, jeg drømmer om sker, hvis min virksomhed får stor succes, er, at jeg ved at kombinere evner som tech-iværksætter, vidensformidler, speciallæge i almen medicin og forretningsudvikling får løst et af verdens absolut største problemer lige nu: menneskers usunde forhold til deres smarte teknologi. Lykkes jeg med det, vil jeg potentielt set kunne hjælpe flere mennesker til et sundere liv end nærmest hvilken som helst anden karrierevej, jeg kunne vælge. At det så også udgør en milliardindustri at skabe fundamentet for en global ”mental grøn omstilling”, hvor mennesker lærer at leve sundere med digitale produkter, så man undgår stress og opnår højere produktivitet, er da bestemt attraktivt, men den lægefaglige udfordring er nu den mest interessante for mig.

Jeg har bevidst valgt ”differentiering” – at adskille mig fra andre gennem konstant kompetenceudvikling –  som en målrettet strategi: Hver eneste gang jeg lærer noget nyt, som både er relevant for min mission og samtidig svært, jo mere alsidig en profil får jeg, og jo tættere kommer jeg derved på en løsning af problemerne. 

Vi lykkes med at skabe bæredygtige virksomheder, når vi forstår, at virksomheder først og sidst består af de mennesker, der arbejder der, samt at man ikke kan være en ressource, hvis ikke man har ressourcer. Derfor er alle de tiltag, der kan skabe god arbejdslyst og særligt mental restitution hos den enkelte medarbejder et skridt i den rigtige retning.

De digitale vaner, som har været de sværeste for mig at ændre er at anvende sociale medier til at få afløb for negative følelser. Det er så nemt at skrive det første, der falder dig ind, men lige præcis denne manglende pause mellem impulser og handlinger skaber de primitive reaktionsmønstre, som gør sociale medier stærkt asociale. Jeg arbejder selv med en avanceret udgave af ’tæl til ti’ – hvor jeg f.eks. siger det post, jeg er ved at skrive, højt for mig selv, for at høre, om det er noget, jeg kunne finde på at sige i den virkelige verden – eller om jeg bare sidder og anvender digitale boksebolde.

Derudover, så er det mit had/kærligheds-forhold til Facebook, hvor jeg på den ene side VED, at jeg bruger for meget tid, men på den anden side ser det som en fantastisk kommunikationskanal af mine budskaber og generel faglig formidling til de tusindvis af mennesker, der har valgt at følge min side. Og endeligt at undgå at bruge min telefon, når jeg er sammen med min familie. Her kæmper jeg stadig – formentlig som alle andre – med ’jeg skal bare lige…’-impulsen, der efterhånden er bygget ret kraftigt ind i os alle sammen. 

Mine tre anbefalinger til gode digitale vaner for ledere og selvstændige er:

  1. Min vigtigste anbefaling er altid, at du investerer i et godt vækkeur og får smartphonen ud af soveværelset, da særligt vidensarbejdere har brug for en effektiv mental restitution på daglig basis

  2. Sørg for, at indstillingerne på din smartphone i forhold til notifikationer, placeringen af dine apps samt hvilke apps, du har på telefonen, understøtter dine bevidste prioriteringer. Du bør derfor regelmæssigt holde øje med, hvad du reelt set bruger din tid på, og ikke mindst om det så også passer med, hvad du ønsker at bruge din tid på

  3. Generelt kan man sige, at ønsker du mere ro, bedre relationer og sundere rutiner i din hverdag, så skal du selv skabe dem gennem distraktionsfrie rum, nærværsfremmende rammer samt bevidste ritualer

Imran Rashid, Speciallæge, forfatter og stifter af SundDigital ApS 

Foto: Frida Hansen

Du kan møde Imran til efterårets konference om bæredygtig ledelse sammen med blandt andet Christian Ørsted. På konferencen får du den nyeste forskning om ledelse med både hjerne og hjerte. Du får indblik i effektive og konkrete metoder og strategier til at lede dig selv og dine medarbejdere på en måde, der både skaber trivsel og bedre bundlinje. Du får også konkret inspiration til, hvordan virksomheder kan forene bæredygtighed og social ansvarlighed med en sund bundlinje.