Thomas Ulrik Lund: Fra leder til selvstændig

Jeg har for nyligt valgt at starte op som selvstændig konsulent. Det er en virkelig interessant og lærerig oplevelse, som jeg allerede nu kan se, at jeg vil få stor værdi ud af, også hvis jeg ender med at gå tilbage i et ansættelsesforhold igen. Livet som selvstændig giver dig frihed, så du kun står til ansvar for sig selv (og din familie), men det kan også give usikkerhed om opgaver og indtjening. Men den samme usikkerhed skaber også et sundt fokus på konstant at bevise sit værd og skabe konkrete resultater. Hvis jeg en dag vender tilbage til et corporate miljø, er det er et fokus, jeg helt sikkert vil forsøge at fastholde.

Som selvstændig konsulent får jeg også indsigt i mange forskellige brancher og forretningsmodeller, hvilket er utrolig spændende. Det indebærer også, at jeg skal være omstillingsparat, når jeg skal jonglere med forskellige opgaver i vidt forskellige kontekster, samtidigt. Det har krævet tilvænning, efter at jeg i mange år har fordybet mig mere sekventielt i opgaver og projekter. 

Inden Thomas blev selvstændig var han leder
For mig har det aldrig været et mål i sig selv at blive leder. Det er opstået ud fra mit stærke ønske om at skabe konkrete resultater for de virksomheder, jeg har arbejdet for – og gerne på et strategisk niveau. Det har oftest krævet, at det har været min opgave at samle et team til at hjælpe med at eksekvere, hvor jeg så har haft rollen som orkesterleder. Samtidig har jeg altid været meget interesseret i det menneskelige aspekt af ledelse, og i særdeleshed i at arbejde med den personlige og faglige udvikling af mine medarbejdere.

Jeg har følt mig på dybt vand mange gange som leder. Det kommer helt naturligt, når man påtager sig opgaver, der ikke er en naturlig forlængelse af det, man altid har lavet. Jeg skiftede på et tidspunkt til at være leder inden for et helt nyt fagligt område, og der var jeg bestemt ikke på hjemmebane fra starten af. Jeg har ikke haft en konkret formel til at løse udfordringen, men der er to værktøjer, der altid har hjulpet mig på vej. Den første er ydmyghed i mødet med opgaven, man må ikke være for stolt til at spørge om hjælp og gode råd fra sit netværk. Den anden er, at nogle gange må man bruge sit bedste pokerface og satse alt på rødt! Eller i det mindste tro på sin mavefornemmelse og så melde ud med klar røst, at det er den retning, vi skal gå. 

Karriererådet som jeg ville ønske, at jeg havde fået som ung er, at det ikke er så farligt at tage chancer. I starten af min karriere var jeg nok lidt for fokuseret på ikke at begå fejl. Det er vel en naturlig indstilling til arbejdslivet, når man tager de første karriereskridt, men jeg kunne godt have brugt én, der trykkede mig lidt mere på maven i forhold til at tage beslutninger på et mere usikkert grundlag, når jeg var overbevist om, at det var det rigtige at gøre. 

Mine tre bedste råd til dig, som overvejer at gå ledervejen er:

  1. Dyrk det menneskelige aspekt af ledelse. Alt for mange ledere har kun eksekvering for øje og glemmer at investere tilstrækkeligt i motivation og udvikling af medarbejdere. Det rammer dem som en boomerang i forhold til resultatskabelsen

  2. Ledelse handler i høj grad om at sætte retning – også på den lange bane.  Men det kan hurtigt komme i baggrunden, når dagligdagen kører med 120 i timen, og der skal leveres resultater her og nu. Sørg derfor for at sætte et team, der kan træffe operationelle beslutninger på egen hånd, og skab en teamkultur, hvor teamet føler sig bemyndiget til at gøre det. På den måde skaber du rum og tid for dig selv til at sætte det lange lys på og drive den strategiske udvikling. Men husk at involvere teamet og dit netværk i den del også

  3. Pas på dig selv, find ro i din lederrolle og vær en rollemodel for dit team. Du er ikke en god leder, hvis du selv konstant er stresset og opfører dig som en flue i en flaske. Dine medarbejdere vil lynhurtigt spejle din adfærd, og så har du balladen. Der vil selvfølgelig være perioder med meget arbejde og pres på, men det er netop dér, at du som leder skal bevare roen og overblikket over situationen


Thomas Ulrik Lund meldte sig ind i Virksom, da han blev selvstændig, men inden da var han medlem af Virksoms søsterorganisation Lederne, som er Danmarks største interesseorganisation for ledere med over 100.000 medlemmer.


Læs mere om Lederne her

Thomas Ulrik Lund, Independent Digital Consultant & Advisor

Foto: Rune Lundø