Jacob Christiansen

”Corona har lært mig at tænke nyt hver dag. Det er jeg stolt af.”  

Jacob Christiansen (51) er ejer af Democratique Socks. Han har været selvstændig det meste af sit liv og har både haft salgsmøder i Mexico og surfet med delfiner, mens han var på arbejde. Han er ikke blevet stenrig, men han har haft det sjovt. Og nu har corona givet ham et skub i en ny retning.
Virksom medlem. Jacob
Jacob Christiansen er selvstændig og en af de profiler, du kan lære bedre at kende, når vi i en række portrætter sætter fokus på Virksoms medlemmer. Her får du indblik i deres personlige historier og råd til andre selvstændige med en ledelsesbaggrund eller –fremtid.

Corona gav mig et skub. Først var der stille i lang tid, fordi ingen købte noget. Så gik jeg i gang med at gøre nogle ting, jeg længe havde tænkt på. Jeg besluttede mig for, at når jeg åbnede igen, ville jeg være stærkere end nogensinde. Ikke økonomisk, men på min historie og mit produkt. Jeg har altid solgt sokker uden skadelige stoffer, jeg har bare ikke fortalt det til nogen – den historie har jeg fået fortalt nu. Samtidig har jeg lagt om til økologisk bomuld, og jeg har fået min B2C-webshop op at køre. Begge dele er tiltag, jeg havde tænkt på længe, men ikke var kommet i gang med. Jeg er 51 år og kan ikke længere forvente, at tingene bare falder ned i min turban, og selv om jeg godt vidste det før, er jeg under Corona blevet mere bevidst om, at jeg skal have flere ben at stå på. Det gør at jeg tænker nyt hver dag, hvilket jeg er stolt af.

Jeg blev selvstændig, da jeg var 24. Allerede som dreng tænkte jeg på det. Jeg kommer fra en blanding af arbejder- og landmandsfamilie, og hjemme lavede vi for eksempel saftevand af blommer, som jeg forsøgte at sælge på vejen – og der var altså et par kilometer til næste nabo, så det var begrænset, hvor mange biler, der kom forbi! Efter gymnasiet ville jeg egentlig gerne læse til læge, men jeg havde festet for meget, så mine karakterer var for dårlige. Jeg kom ind hos Ernst & Young og blev uddannet der og på handelshøjskolen. Den uddannelse bruger jeg stadig hver dag, men jeg var aldrig den fødte revisor, for jeg havde det svært med de spidse albuer og det firkantede miljø. Efter Ernst & Young kom jeg ud at arbejde for en mand, der var den vildeste iværksætter, og det inspirerede mig, selv om hans måde at drive forretning på var skør. Da det blev for skørt, sagde jeg mit job op og blev freelance revisor. Siden tog jeg til USA og begyndte at importere basket-sko, og jeg har været selvstændig siden. Med solbriller, surftøj, sokker – alt muligt.

Læs mere om psykologen Neela, der har skullet lære, at hun ikke er venner med sine medarbejdere

Min force er, at jeg kan se idéer i alt. Hvis jeg tager på ferie med min kone og får øje på nogle gode tapas, begynder jeg straks at tænke på, hvordan jeg kan sende dem på markedet i Danmark. Jeg gør det ikke, men jeg får idéen. Mange af mine ideer er ikke særlig gode, og jeg er ikke blevet stenrig af at være selvstændig, men jeg har klaret mig fint og haft det virkelig sjovt. Jeg har været til salgsmøder i Mexico og surfet med delfiner, og alt det er vigtigere for mig end pengene – selv om de er blevet vigtigere med alderen. Friheden er også vigtig. Det, at jeg kan rykke rundt på min arbejdsdag og arbejde lørdag-søndag, hvis jeg skal holde fri torsdag-fredag. Eller da børnene var små, og jeg kunne arbejde hjemmefra, og de kunne slippe for at gå i SFO.

Jeg er min egen herre, og jeg har altid været en fri fugl. Jeg har heller ikke ansatte, men fungerer godt med freelancere, hvor opgaven er defineret, og vi kun tales ved om den indimellem. 

Ellers ville jeg tænke på opgaverne hele tiden, nu er der plads i mit hoved til alle mine ideer. Hvis jeg havde ansatte, ville jeg være noget for dem både personligt og fagligt, og det ville også være fedt, men jeg fungerer så godt med den måde, jeg har indrettet mig på nu.

Eksekvering er min svagere side. Mange gange hører man folk fortælle i interview som dette, hvor godt de klarer sig, og hvor fede opgaver, de har. Men meget af det at være selvstændig er jo også kedelige opgaver, som man enten ikke kan lide eller ikke er særlig god til. Jeg kunne have tjent meget mere, hvis jeg havde tænkt mere kommercielt om et par skatesko, jeg forhandlede for 15 år siden. Til gengæld er jeg venner med mange af dem, jeg solgte de sko til. Så sent som i sommer mødte jeg en af dem, jeg solgte dem til, og vi stod og talte længe sammen. Den slags betyder noget for mig.

Det er vigtigt at have nogen omkring dig, du kan tale med. Jeg har en forretningsudvikler, en advokat, en reklamemand og en grafiker, som også er nogle af mine bedste venner, og de fire har hjulpet mig altid. En af dem taler jeg med hver dag, han har faktisk lige ringet, mens vi to snakkede. Til gengæld er jeg blevet for gammel til netværksmøder. Folk må altid ringe til mig, hvis de har et spørgsmål – jeg deler gerne ud – men jeg gider ikke sidde og høre på en eller anden, der ikke rigtig har prøvet noget.

Læs mere om et medlemskab hos Virksom

Jeg blev medlem af Virksom, fordi tilbuddet om medlemskab var så godt. Jeg fik en bedre dækning billigere end der, hvor jeg var. Selve onboardingen var helt fænomenal, jeg blev hjulpet hele vejen igennem. Jeg henviste endda 3-4 andre, jeg kendte, til Virksom, fordi tilbuddet var så godt. Indimellem går jeg ind og henter kontrakter på hjemmesiden for at se, om de kontrakter, jeg selv laver, er gode nok. Det er en rar tryghed. Jeg kan også godt finde på at læse artikler om, hvad andre gør, og bruge det i kontekst med mit eget. Nogle gange kan det blot være nogle få ord, der sætter noget i gang.

Billede af Virksom medlem Jacob

Jacob Christiansens 3 bedste råd til andre selvstændige

  1. Færdiggør en uddannelse. Jeg har selv brugt min uddannelse som revisor hver eneste dag. Det er noget, du kan falde tilbage på.

  2. Sælg videre uanset hvad. Om så kreditorerne hænger efter dig, så er det bedre at skylde 100.000 end 200.000. Så bare klø på.

  3. Vær troværdig. Du kan komme meget langt ved at holde, hvad du lover – simpelthen være en, som folk kan stole på. 

Jacob Christiansen, f. 1969

  • Indehaver af Democratique Socks, der forhandler sokker af økologisk bomuld
  • Udvikler af Hr. Klogemand, der udbyder matematikopgaver til indskolingsbørn på nettet
  • Uddannet revisor hos Ernst & Young
  • Gift, far til tvillinger på 15 år

Tekst: Ulla Hinge Thomsen

Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Se mere om Jacobs forretning

Medlemskab hos Virksom