Sara Schøler Lass
Ledelsesmæssigt havde jeg brug for at lægge mit liv om. På et vist niveau i en stor organisation er der ofte fokus på at afstemme koncepter og tiltag med mange stakeholders frem for en her og nu-relation til slutkunden. Tempo betyder meget for mig, i dag kan jeg hurtigere se konsekvensen af det, jeg laver og eventuelt rette op på tingene. Før skulle jeg også lede nogen, der indgik i en stor organisation med mange interessenter. Her er vi ét team med en fælles mission, og vi kan sammen finde ud af, hvilken vej vi går. Jeg vil gerne have, at alle føler, de ejer en lille del af virksomheden, selv om jeg er ansigtet udadtil. Samtidig skal jeg lære, at andre ikke nødvendigvis har den samme passion som mig. Det er jo mine penge og min virksomhed.
Inspiration udefra er et musthave. Jeg er ved at lave et advisory board på min ene virksomhed for at sikre, at jeg får sparring både på det ledelsesmæssige og det forretningsmæssige. Der er mange, som gerne vil være med i en startup, men der er også mange, som gerne vil fortælle mig, hvad jeg skal gøre. Jeg har brug for nogle, der hjælper mig lidt og viser, at de gør det, fordi de gerne vil gøre en forskel. Jeg har allerede to-tre sparringspartnere, og jeg bruger også jævnligt både Virksom og Lederne til inspiration i form af artikler og podcasts.
Jeg har lært at møde kunderne, hvor de er. Jeg arbejdede på et tidspunkt med en mindre virksomhed, hvor jeg var for optaget af min egen proces og metode og fik lagt for højt et ambitionsniveau for dem. De endte med blot at være forvirrede. Af det har jeg lært ikke at tro, at alle har det samme videns-apparat, som jeg har. Med årene har jeg også lært, at hvis jeg kan mærke, at kemien ikke er der 100 procent, eller kunden ikke kommer til at bruge mig rigtigt, siger jeg nej.
Da jeg startede, sagde jeg ja for at få kunder. Men jeg kommer til at bruge min energi forkert, hvis det, de vil have løst, ikke er der, hvor jeg er bedst. Eller hvis kemien er dårlig. For den personlige relation betyder ekstremt meget.
Corona har ikke kostet markant på omsætningen, men vi har arbejdet hårdere. På WeZimplify (Sara Schøler Lass’ software-virksomhed, red.) har vi haft en vækst på omsætningen. Da landet lukkede ned, mistede vi hele vores pipeline til foråret, og da vi stadig er små og selvfinansierede, betød det rigtig meget, men vi fik indhentet det med et stærkt fokus på det digitale. På Zimplifi er vi ikke gået væsentligt ned i omsætning, men vi har skullet arbejde dobbelt så hårdt. Jeg laver mange workshops og foredrag, som har været lukket ned, og virksomhederne har været tilbageholdende med store projekter, så der har været flere mindre opgaver end normalt. Virksomhederne har været mindre risikovillige og har skullet tænke innovation og digitalisering på en ny måde, og de har været meget i krisehåndtering. Hele usikkerheden om, hvad der sker, har haft en kæmpe indvirkning energimæssigt. Jeg har da haft et par tidspunkter, hvor jeg har tænkt, at det ville have været bedre at sidde i et godt fast job. Men jeg er hele tiden vendt tilbage til, at jeg gør det her, fordi jeg har frihed, og det er her, jeg har min passion lige nu. Derfor bliver jeg ved.
Læs mere om et medlemskab hos Virksom
Jeg har haft en del, der gerne ville investere i WeZimplify. For mig er det vigtigt at finde det rigtige match med potentielle investorer, så vi sammen kan gøre en forskel og vækste på det rigtige grundlag og med den samme ambition. Det er vigtigt for mig at eje noget af det, jeg arbejder for, for at udvikle og vækste. Selvfølgelig kan der pludselig være det helt rigtige match, og der ligger også mulighed for at gøre en større forskel ved at blive større. Men jeg vil gerne bryde med billedet af, at en startup altid skal vækste meget hurtigt. Ambitionen for WeZimplify er, at vi både skal vækste på omsætning og brugere. Men det vigtigste er, at grundlaget er i orden, og at kunderne bruger os, fordi vi gør en forskel.
Jeg oplever det ikke som en udfordring at være kvinde, hverken i min corporate karriere eller som selvstændig. Jeg har mange mænd som kunder og oplever ikke, at jeg har svært ved at få taletid. Jeg kan være mere i tvivl, når det kommer til investorer, fordi mænd ofte vil have hurtige afkast, mens kvinder har mere fokus på de bløde værdier. Men jeg vil virkelig gerne vise, at man kan, hvad man vil, uanset om man er mand eller kvinde. Diversitet er ikke kun køn, og man har indflydelse på, om man vil opfattes som en minoritet.
Tekst: Ulla Hinge Thomsen
Foto: Andreas Bang Kirkegaard