Lena Munk

”Jeg er taknemmelig over alle de fortrolige rum, jeg får adgang til” 

Lena Munk hjælper teams og mennesker med at udvikle sig, blandt andet gennem fårehyrdning. Hun blev selvstændig, da hun nærmede sig 50 år, fordi hun brænder for udvikling og sætter pris på at få indblik i mange af de tvivlsspørgsmål og dilemmaer, som dagens ledere står overfor. 
Lena Munk
Lena Munk er selvstændig og en af de profiler, du kan lære bedre at kende, når vi i en række portrætter sætter fokus på Virksoms medlemmer. Her får du indblik i deres personlige historier og råd til andre selvstændige med en ledelsesbaggrund eller –fremtid.

Hvorfor blev du selvstændig? 
Jeg havde været 20 år hos Novo Nordisk og nærmede mig de 50, så jeg begyndte at overveje, om der mon var en udløbsdato på at skifte. Samtidig syntes jeg, det var svært at finde ud af, hvad jeg skulle skifte til. Det kunne være et andet medicinalfirma, men jeg var super glad for at være hos Novo Nordisk, så det gav ikke mening. Jeg havde taget en master i organisationspsykologi, og der mødte jeg mange selvstændige konsulenter. Det var spændende at høre om deres anderledes arbejdsliv, og en spire blev tændt til, at man kunne gøre noget andet end at være ansat. Jeg snakkede med min mand om det; vores børn var store, og vi behøvede ikke at tjene så mange penge. Hvis det ikke gik, var det okay, og da jeg først have besluttet mig, havde jeg ro i maven.

Hvad skal du vide som konsulent? Læs mere her
Hvordan fandt du ud af, hvad du skulle lave?
Jeg var slet ikke i tvivl. Jeg havde været leder i mange år og havde bevæget mig i retning af organisationsudvikling. Jeg havde også søgt nogle jobs i HR, men der var altid nogle, der var mere HR-professionelle end jeg. Og i bakspejlet var det også godt, for jeg var kommet til at sidde med mere administration og regneark, end jeg havde lyst til. 


Men ideen om at udvikle mennesker, organisationer og arbejdsprocesser var det, jeg brændte for. Det er utrolig spændende at få indsigt i alle mulige organisationer med vidt forskellige kulturer og arbejdsformer. Jeg er meget taknemmelig over den tillid og ærlighed, lederne viser mig, når de beder om hjælp, for det er jo et sårbart rum, de inviterer mig ind i. 

Hvad gør dig særligt egnet til at være selvstændig?
Mit liv som selvstændig var egentlig ikke så stort et spring. På Novo Nordisk har jeg fået lov at starte nye ting op mange gange, og jeg havde også arbejdet ret selvstændigt og flydende, da mine børn var små. Hele salgsdelen, som jeg i dag kan se, at mange i mit netværk har svært ved, falder mig naturligt. Jeg er uddannet inden for kommunikation og har tidligere lavet informationskampagner og formidlet Novo Nordisks tilgang til den tredobbelte bundlinje, så jeg har været vant til at tænke i en form for markedsføring. 

Som selvstændig skal man jo også have de her unikke selling points, og jeg blev hurtigt klar over, at jeg skulle have den del med fårene.

Hvordan fandt du på at arbejde med får?
Det var en idé, jeg havde syslet med før. Min farmor er fra Færøerne, og jeg var på et tidspunkt oppe at besøge familien, hvor vi samlede får ind. Når samarbejdet fungerede, kunne vi få dem samlet ind, men når vi ikke havde fået aftalt, hvem der gjorde hvad og hvor fårene skulle hen, smuttede de fra os. Som leder har jeg været med til rigtig meget teambuilding og har aldrig været vild med det; dels fordi jeg ikke er konkurrencemenneske, dels fordi jeg syntes, at meget af det var meningsløst. Det var svært at relatere til vores daglige samarbejde. Derfor har jeg tit haft svært ved at engagere mig i det, og mine lederkolleger blev ofte under diverse teambuilding-aktiviteter irriterede på mig. Så jeg ville lave noget, hvor alle er lige, det vil sige har samme erfaring – eller mangel på samme – og som engagerer. Og der kan dyr virkelig noget, samtidig med at de giver os umiddelbar og ærlig feedback på, om vores samarbejde fungerer.

Læs mere om Thomas, der er selvstændig Rema-købmand, og stod i front med 40 medarbejdere, da corona ramte

Lena Munk

Hvilke fejl har du lært mest af som selvstændig?
At ville for meget for kunden. Jeg kan se alle mulige behov og vil så gerne hjælpe. Men ofte kommer kunden med et bestemt formål, og jeg har lært, at det er bedst at starte der og hen ad vejen hjælpe kunden med også at se de andre og måske vigtigere udfordringer. I starten var jeg heller ikke helt så skarp som nu på at have meget tydelige og skriftlige afbestillingsregler. Det er vigtigt, når man skal leve af sin forretning, at kunderne fra starten ved at de skal respektere den tid, jeg investerer i dem. Jeg har for eksempel lige haft en ret absurd sag, hvor en kunde ikke bare afbestilte få dage før, de skulle komme, men også nægtede nogensinde at have bestilt et forløb. Da hjalp Virksom mig med at skrive et formelt brev, så kunden kunne se, at jeg ikke bare var en lille enkeltmandsvirksomhed, de kunne behandle som de ville. 

Læs mere om et medlemskab hos Virksom
Hvad er de største udfordringer for netop dig som selvstændig?
På trods af, at jeg har skabt et godt team af konsulenter omkring mig – det gjorde jeg med det samme, fordi jeg ikke skulle være Palle alene i verden – og vi holder julefrokost og inspirationsdage sammen, er de stadig mest optaget af deres eget. Det er helt naturligt, men jeg kan godt føle mig lidt alene og komme til at mangle den teamspirit, jeg havde på Novo Nordisk, og det sjove ved at gøre tingene sammen. Jeg vil ikke have ansatte, for jeg vil ikke bøvle med det, og jeg vil være økonomisk uafhængig. Så jeg tror bare, det er et vilkår. Nogle gange tænker jeg ikke over det i flere måneder, men lige nu fylder det lidt meget. Jeg kan også komme til at kede mig, når noget går i drift. Så længe jeg udvikler og sætter i gang, har jeg en indre ild, så jeg overvejer forskellige nye ting, blandt andet om jeg skal have en lille afdeling i Jylland.

Lena Munk

Hvordan har din virksomhed været påvirket af Corona?
I år får jeg nok en omsætning på cirka 50 procent af, hvad jeg ellers har. Hele foråret væltede det ind med aflysninger, og der kom ingen nye bookninger. Lige præcis det, jeg laver med fårene – jeg laver mange andre ting også – kan vi sagtens lave Corona-tilpasset, men mange virksomheder aflyser med henvisning til company policies. I august og september fik jeg rigtig mange nye opgaver ind, men nu er det gået ned igen. Jeg er ikke bekymret, for jeg har sparet op i Virksomhedsordningen. Jeg brugte foråret til at udvikle og afholde et virtuelt forløb med personprofiler og havde en stor opgave i en virksomhed, som havde et helt laboratorium i krise. På trods af at jeg havde meget færre opgaver end vanligt, fik jeg ikke ro på. Nu er situationen den samme som i foråret med aflysninger, og denne gang, har jeg besluttet at tage noget Lena-tid, få trænet og læst nogle romaner og fagbøger. Det har jeg manglet. Det er krævende at bygge en forretning op, og jeg arbejder rigtig meget. Jeg er vild med mit arbejde og vil nogle gange hellere arbejde end for eksempel gå en tur med min mand, men for mit eget velværes og mit parforholds skyld er det en god idé at prioritere det noget mere. 

Hvem hjælper dig, når du er udfordret som selvstændig?
Jeg bruger meget min mand og gode veninder. Desuden er der især en af de konsulenter, jeg arbejder sammen med, som jeg er kommet meget tæt på. Vi mødes hver 14. dag og går en tur i skoven, mediterer sammen, giver supervision til hinanden og sparrer over en konkret opgave eller et mere generelt tema. Det kan både være noget følelsesmæssigt og noget fagligt, og det betyder helt vildt meget at have sådan en sparringspartner. Min mand kan jo kun rumme det, jeg siger, men hun er en mere faglig sparringspartner. Virksom har jeg opsøgt, når jeg havde brug for dem, og ellers er det rart at have dem som organisation i baggrunden.

Kunne du finde på at tage imod et lederjob som ansat i fremtiden?
Det er et virkelig godt spørgsmål. Jeg kunne nok godt overveje det, hvis jeg kom til at kede mig for meget eller føle mig for alene. 

For jeg savner at være leder. Jeg kan godt lide at få folk til at føle sig godt tilpas og trives med deres arbejde. Omvendt elsker jeg min fleksibilitet og frihed. At kunne ride en tur i hverdagene og gå til gymnastik fredag morgen. Jeg er normalt lidt tungsindig om vinteren, men nu er jeg ude i dagslyset mange dage om året, og jeg er kommet til at holde af vinteren. Jeg kunne nok godt finde ud af at have en chef igen, men jeg ville savne de mange timer væk fra computeren med fokus på det relationelle. 

Lenas tre vigtigste erfaringer som selvstændig 

  1. Dan netværk. Det er essentielt for at bygge en forretning op og som enmandsvirksomhed vigtigt for at trives og fortsat blive inspireret.

  2. Hav et helt liv. Lad ikke begejstringen og engagementet i egen virksomhed drukne resten af det, der også er dit liv.

  3. Vær generøs. En god ven, der selv er konsulent, gav mig helt fra starten det råd, at jeg som selvstændig skal være generøs i min relation til både samarbejdspartnere og kunder. Det råd tror jeg, har sparet mig for meget bøvl.

Lena Munk, f. 1964

  • Stifter og indehaver af Lena Munk Consult, der hjælper ledere med at udvikle mennesker og teams blandt andet gennem teambuilding med fårehyrdning, siden 2015
  • Tidligere ansat på Novo Nordisk, de 15 år som leder
  • Startede sin karriere i centraladministrationen som kommunikationskonsulent og projektleder
  • Uddannet cand. comm., Master i organisationspsykologi og proceskonsulent
  • Gift med Karsten, mor til to voksne sønner

Tekst: Ulla Hinge Thomsen

Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Medlemskab hos Virksom