Medlemmer af Virksom
Hvorfor blev du selvstændig?
Det var egentlig ved en tilfældighed. Jeg havde været i 11 år hos supermarkedskæden Løvbjerg, hvoraf de sidste seks år var som butikschef i butikken i Åbenrå. Jeg er født og opvokset i Tønder og var flyttet tilbage i 2010 og ønskede at komme tilbage og arbejde. Pludselig for fire år siden dukkede muligheden for at blive franchisekøbmand i Rema op. Jeg havde egentlig ikke tænkt, at det var realistisk for mig at starte selv, så det var en gave, at jeg kunne komme ind på den måde og ”kun” skulle lægge 300.000 til en start. Det er en nem og tryg måde at blive selvstændig på.
Hvad skal du vide som ejerleder? Læs mere her
Hvordan har din ledelsespraksis ændret sig, efter du blev selvstændig?
Jeg forventer mere af mine medarbejdere, end jeg gjorde som ansat leder. Jeg har sat et mål om at blive kåret som årets REMA 1000-butik i 2021; det ved personalet, og det giver både dem og mig motivation. Det er ikke et nemt mål at opnå, men det er nemt at forholde sig til, og det skaber energi. Jeg prøver at være en god købmand med bløde værdier. Mine ansatte skal være sig selv og må gerne fyre en dårlig joke af, og kunderne elsker det. Hvis personen i kassen siger det samme fem timer i træk, er det ikke en god oplevelse. Tønder er jo min fødeby, og det er ikke kun min professionalisme og butik, der er på spil hver dag – det er også mig som person. Alle ved, at jeg er Thomas nede fra Rema. Jeg elsker at være en del af byen og gøre noget for lokalsamfundet.
Hvad er dine største udfordringer?
Jeg har et højt ambitionsniveau, og det har været en udfordring at bevare work life-balancen. I starten arbejdede jeg alt for meget selv, fordi jeg ville have overliggeren højere op. Jeg blev udkørt og træt, og jeg traf dårlige beslutninger. Positiv energi er en af mine klare styrker, og når jeg bliver udfordret på den, er det virkelig skidt. Det er ikke altid mine medarbejdere opdager det, men derhjemme kunne jeg godt tabe hovedet lidt. Jeg har øvet mig meget på, at det ikke skal ske. I dag er jeg blevet bedre til at finde ro i, at så længe vi ikke kommer under et vist niveau, så er det okay. I Corona-tiden oplevede jeg også, at selv om vi ikke altid står så knivskarpt, som jeg godt kunne tænke mig, så kommer kunderne alligevel. Overliggeren behøver ikke ligge på 100 %.
Hvad har overrasket dig mest?
Hvor meget regnskaberne fylder. Jeg skal være ekstremt omkostningsbevidst. Det første halve år var vi udfordret, og jeg var nervøs hver gang, jeg skulle aflevere regnskab. Nu kører det på skinner, og det har frigivet en enorm energi. Som lønmodtager gik jeg også op i regnskaber, men jeg fik jo min løn uanset hvad, og jeg havde et halvt års opsigelse. Det har overrasket mig, hvor meget det ramte mig i starten – men også hvor meget energi det udløser, når det går godt.
Hvem går du til, når du har brug for at vende noget vigtigt?
Som del af en kæde får jeg al den sparring, jeg kan orke. Jeg er i en udviklingsgruppe med nogle andre Rema-købmænd, der mødes en gang i kvartalet og vender alt mulig forskelligt, og indimellem møderne kan vi ringe til hinanden. Det er guld værd. I perioder, hvor regnskabet er lidt presset, kan man ringe til en kollega, der enten kan sige ”det oplever jeg også” eller ”har du kigget på det og det” – man har nogen, som er i samme båd som en selv og ved, hvad det drejer sig om. Derudover har jeg en regionchef, og så sparrer jeg med min kone. Virksom har jeg ikke haft brug for endnu, men det er der jo andre, der har, så jeg synes, det er godt at være medlem – lidt ligesom at have en forsikring, som man ikke håber, man får brug for.
Tekst: Af Ulla Hinge Thomsen
Foto: André Thorup