Mit Virksom

Dit næste skridt - Kasper Holten

5 TOPCHEFER: HER ER VORES BEDSTE RÅD TIL UNGE LEDERE

Hvad ville nogle af landets topledere gerne have vidst, da de som helt unge satte sig i chefstolen? Få svaret her, og bliv inspireret af deres bedste råd til at få en succesfuld karriere i førersædet. Her kan du møde Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater.

Tekst: Elisabeth Hamerik Schwarz      Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater

Ægte succes handler om at turde fejle

FREMTIDEN handler om mennesker, og for at disse mennesker skal trives, skal de også have lov til at være dem selv. Derfor skal du være opmærksom på, at dit lederskab vil handle om at lede mange forskellige typer, som skal kunne performe på forskellig vis, og dem skal du kunne inspirere og motivere.

I kunsten opdrages vi ligesom i sporten til at være ledere og få et gennembrud, men en af de ting, som vi har megen glæde af, er mentorer. For når du er kunstnerisk chef, er det langt hen ad vejen mesterlære, og selv om jeg nogle gange har savnet lidt mere teori, fungerer mesterlæren, fordi ledelse jo i bund og grund handler om mennesker – er du omkring dygtige mennesker og ledere, lærer du af dem.
Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater

En anden ting, der er vigtig, er empati og lyst. Mens du langt hen ad vejen kan træne empatien, skal lysten være der fra starten, for du skal have lyst til at kære dig om talenter og mennesker og turde at begå fejl. Derfor skal du heller ikke kun omgive dig med folk, som ligner dig selv. Hver gang jeg har været for fokuseret på, at noget skulle være en succes, så er det aldrig blevet lige så godt, som når jeg har prøvet mig frem.

LÆS OGSÅ: Dit næste skridt - Anne Engdal Stig Christensen, adm. direktør på TV2

Så tag nogle chancer – som fremtidens leder bliver du afgørende for, at dine talenter gider at arbejde, og det handler om de udfordringer, du kan tilbyde, ikke om lønnen eller et 8-16-job. 

Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater
Jeg hører mange unge som ældre ledere sige, at de vil have succes, men hvad er succes? Er det at undgå fejl eller at acceptere fejlene?

Jeg synes, at vi er for fokuserede på performance og jagten på succes, og jeg håber derfor, at din generation af ledere tør lægge den kortsigtede tankegang til side. For hvis vi ikke øver os, bliver forestillingen ikke god, og egentlig succes handler derfor om en cyklus.

Det starter med mening, som bliver til træning, der så bliver til performance og derefter en fejring – hvor vi også skal fejre fiaskoer, for så lærer vi af dem. Når vi har gjort det, starter vi forfra med mening. Derfor er mit bedste råd: Kast dig ud i det, tro på dig selv, og vær ikke bange for at fejle. For det er opskriften på ægte succes.
Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater

KASPER HOLTEN, FØDT 29. MARTS 1973

2018-nu Teaterchef på Det Kongelige Teater.

2011 Operachef på The Royal Opera House i London.

2000 Fik som 26-årig stillingen som operachef på Det Kongelige Teater.

Ridder af Dannebrog og uddannet inden for litteraturvidenskab og teatervidenskab ved Københavns Universitet.