Jesper Bergstrøms rejse som selvstændig

Jeg opdagede, at jeg gerne ville være selvstændig, da jeg fandt ud af, at kombinationen af at have frihed og det at inspirere mennesker gør mig ekstremt lykkelig. Det startede for 19 år siden, da jeg åbnede en klinik for fysioterapi med en ven. Grunden til at jeg gik selvstændig var, at jeg gerne ville implementere mine egne ideer, systemer og processer. Dertil havde jeg en drøm om at hjælpe andre mennesker. Jeg er meget selvstændig som person, og jeg ville ikke længere blot være en lille brik i et stort puslespil. Jeg ville gerne kunne skabe mit eget liv. Ved siden af mit arbejde på klinikken begyndte jeg tage coaching-uddannelser og udvikle kurser, fordi jeg kunne mærke helt ind i mit hjerte, at jeg brændte mere for at inspirere mennesker med deres personlige udvikling, end at ordne problemer i deres ryg.

I 2010 opstod et skelsættende øjeblik for mig, da en af mine venner fik et hjertestop på La Santa på en ferie. Sådan en oplevelse sætter virkelig sine spor, og man reflekterer over sit liv, fordi det går op for en, at det kan ende anytime. Der besluttede jeg mig for, at jeg ville gå all in på min coaching. Så jeg tog springet. Der findes ikke et ’rigtigt’ tidspunkt at hoppe ud i det at blive selvstændig. Mange går og venter, eller udsætter det, fordi de ikke føler sig klar; de har ikke den perfekte hjemmeside, det perfekte visitkort eller det helt perfekte produkt. Men der findes ikke et perfekt set-up fra starten. Den frygt må ikke holde dig tilbage. Kast dig ud i det, og lær en masse af det. Det er sådan, du kan gøre dit produkt perfekt. 


De største udfordringer ved at starte sin egen virksomhed er regnskab og administration. Det gør mig træt og jeg føler ikke, at jeg gør en forskel, når jeg bruger tid på det. Men en endnu større udfordring ved at være selvstændig er tvivlen. Er jeg god nok? Er mit produkt godt nok? Og kan jeg få det til at løbe rundt? Hvis du har denne tvivl, så skal du sætte dig ned og kigge på, hvad det præcis er, du gerne vil lave. Er der behov for det ude i markedet? Hvis nogle andre gør det, så er der behov for det, og så skal du bare kaste dig ud i det. Tvivlen forsvinder aldrig. Den vil altid være der, men du lærer at arbejde med den. Det er lidt som med aktier, hvor du løber en risiko, men hvis du arbejder hårdt på det, og tror på, at det lykkes, så skal det nok gå.

Livet som selvstændig før jeg slog igennem har fra starten af været fantastisk, da jeg hele tiden har lavet noget, jeg brænder inderligt for. Når man først finder sin passion, så er det fantastisk at være selvstændig, også i de perioder, hvor der ikke er så meget at lave. Jeg har faktisk aldrig tænkt over, at det er hårdt, fordi jeg brænder for det, jeg laver. 

De tre råd jeg vil give til andre selvstændige er:
1. Find noget du elsker at lave og dyrk din passion 
2. Brug 80% af din tid på salg og markedsføring og networking 
3. Find nogen, der har opnået de resultater, som du gerne selv vil opnå, og gør det samme som dem. "The more you learn the more you earn", som Warren Buffet siger. Læs en masse bøger. De kan spare dig for mange år og meget tid, fordi du kan lære meget af de fejl, som andre mennesker har begået.  

Udfordringen ved at arbejde med kropssprog er, at alle tror, at jeg analyserer dem. Men det gør jeg ikke. Der er ofte nogen, som spørger mig: ”Kan du læse mig lige nu?”, og nej det kan jeg ikke altid. Jeg er ikke tankelæser eller spåkone. Jeg træner forskellige mennesker til at holde præsentationer og have selvtillid i deres kropssprog, men jeg arbejder også med personlig udvikling og motivation.

En anden udfordring er, at mange tror, at jeg altid er positiv og glad. Der er mange, som ikke kan forstå, hvis jeg, som alle andre, kan have en dårlig dag, eller perioder, hvor jeg er i ubalance. Det er det eneste svære ved at have et brand som bygger på høj energi og positivitet, for jeg kan ikke altid få lov til være et almindeligt menneske, uden at det skader mit brand. En læge kan også blive syg, og en psykolog kan blive dårlig. Jeg har dog en masse gode værktøjer, netop fordi jeg har arbejdet så meget med personlig udvikling. Jeg er sjældent i en dårlig fase længe af gangen, for jeg har lært mig selv at arbejde mig væk derfra.

Jesper Bergstrøm, ekspert i kropssprog og motivation.

Foto: Rune Lundø